Загадката на изумрудените плочи

1

Дори и малко проучване около мистериозните текстове, които наричаме изумрудените плочи, ще ви хвърли в недоумение. Преводите разкриват древни тайни, ясни само на херметиковите магьосники и алхимиците, но произходът на загадъчните плочи остава съвсем неясен.

Текстовете са обвити в сянката на противоречива информация, объркващи спекулации и лични убеждения. Всъщност в зависимост от източника на информация плочите може да са само на 1200 години, или пък да са направени преди цели 38 000 години.

Най-често биват описвани като правоъгълни зелени плочи, съдържащи множество релефни надписи, които наподобяват древната финикийска азбука. И въпреки че във всички преводи се посочват като източник тези плочи, самите оригинални артефакти така и не са открити.

Ако съществува комплект гравирани изумрудени плочи, къде може да се намира той? Според някои спекулации те са скрити някъде в платото Гиза. Дори са изказани и предположения, че може да са поставени в Кивота на завета.

В най-общи линии текстът, изписан на плочите, е резюме на принципите на алхимията. Там са описани и тайните на Философския камък. Всички тези тайни са свързани с преобразуване на веществата (трансмутация). За алхимиците най-важната трансмутация е превръщането на обикновени метали в злато. Но как тези два вида първична материя (prima materia) са изразени, зависи само от гледната точка на читателя.

Въпреки че някои смятат, че силата на алхимията идва от формула, чрез която буквално една физическа субстанция се превръща в друга (обикновен метал в злато), модерните последователи на мистицизма смятат, че всичко се крие в символизма. „Обикновен метал“ на езика на мистицизма означава началното човешко съзнание, а „злато“ означава преобразуването на обикновения човек в съзнателен създател или просветено същество.

Една от известните хипотези относно откриването на изумрудените плочи се свързва с Хеопсовата пирамида. Според някои изследователи плочите били скрити в специална тайна камера, но са намерени още през XIV век пр. н. е. Но това не е единственото предположение, свързано с откриването на безценните артефакти.

Според друг мит легендарният философ и жрец Хермес Трисмегист пътувал за Цейлон (сега Шри Ланка) и открил плочите в тайна пещера. След като ги изучил, Хермес разбрал тайните на пътуването до „небесата и земята“. Според легендата той прекарал остатъка от живота си, пътувайки из Азия и Близкия изток и помагал на хората като лечител и преподавател.

Интересен факт е, че в свещения хиндуистки текст Маханирванатантра Хермес и Буда всъщност са един и същи човек – и двамата са наричани „син на Луната“.

Другата мистерия около изумрудените плочи се явява техният автор. Някои смятат, че те са написани от Тот, кралят жрец на Атландида (въплъщение на Хермес Трисмегист) преди около 38 000 години. Други пък смятат, че са дело на един от синовете на Адам и Ева. Има и мнения, че автор на загадъчните плочи е арабин на име Балинас, който ги създал между VI и VIII век от новата ера.

Това, което знаем със сигурност, е, че поне в преводите авторът се е подписал като Хермес Трисмегист. Но текстът се появява за първи път след VI век. Арабинът Балинас твърди, че е открил плочите в специална камера под статуя на Хермес в централна Турция. В камерата имало възрастен човек, който седял на златен трон, а в ръцете си държал мистериозните плочи.

Някои еврейски последователи на мистицизма смятат, че истинският автор е Сет (сина на Адам). След това писанията попаднали в ръцете на Ной, който ги скрил в пещера в близост до Хеброн. Според легендата след това били открити от Сара, жената на Авраам.

Въпреки че произходът на плочите (и алхимията като цяло) е обвит в мистерия, сред алхимиците от миналото и настоящето има пълно съгласие – алхимията е създадена в Египет преди да дойде ерата на фараоните по тези земи. Тази наука е била дар от боговете по време на „Първото време“ или Зеп Тепи. Според легендите богоподобни същества пристигнали в Египет и дали на хората напреднали технологии, които позволявали директното преобразуване на материя. Смята се, че в този период Тот е изработил или донесъл изумрудените плочи. А кога е било това „Първо време“? Според някои източници преди повече от 12 000 години.

Една от ключовите „истини“ представени в изумрудените плочи е фразата „Както на небето, така и на земята“ (As Above, So Below), която означава, че за да бъде постигнато единство, човек трябва да осъзнае, че каквото се случва на едно ниво от реалността (физическо, емоционално и умствено), се случва и на всички останали нива. Ако тези плочи действително произхождат от древен Египет, то мъдростта на древните египтяни не е нищо повече от копие на далеч по-старо знание.

Morkadis

Както и да изберете да интерпретирате преводните текстове, едно нещо предоставя значително по-малко свобода за интерпретация – съществуването на оригиналните изумрудени плочи. Въпреки твърденията на мъдреци, алхимици и последователи на мистицизма, все още никой не е съобщил за откриването на оригинала.

Дали преводачите, сред които Балинас, Исак Нютон, Алистър Краули и Алберт Велики, наистина са ги виждали? Ако не, защо толкова много хора ще си измислят за тяхното съществуване? Били ли са плочите някакъв вид хитра измама, целяща да обвие в мистерия определени социални групи? Или пък целта е била хората да бъдат контролирани чрез страх?

Може би никога няма да разберем отговорите около мистерията на изумрудените плочи, но знаем, че те биха съдържали информация, която много алхимици през вековете са се опитвали да скрият от света. Информация, която можем да използваме, за да преобразуваме материята… или дори себе си.

инфо: drevnite.com

Вижте още: 

АРХЕОЛОЗИ НА ПЪТ ДА РАЗКРИЯТ ЗАГАДКАТА НА КИТАЙСКИТЕ ТЕРАКОТЕНИ ВОИНИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.