Загадките на Аркаим (част 2)

3

продължение от част 1

Загадка четвърта. Металургията

Във  всяко  жилище, освен  кладенец, имало  още пещ и куполообразно хранилище. Към него  от  кладенеца тръгват  две земни  тръби. Защо? Ако погледнете в кладенеца от него винаги лъха студ. Ето защо, едната от тръбите подавала студения  въздух в хранилището. Това било хладилник! А във  втората от  тръбите същият  въздух създавал тяга с такава сила, че  тя  позволявала да се топи  бронз без да се използват  мехове! Пещта била металургическа!

Многочислените  медни изделия, намерени  в погребенията , потвърждават, че  тук имало  немалко изкусни майстори ковачи и леяри.

Загадка пета. Колело и колесници

По покривите на  жилищата на  Аркаим  преминавала горната  улица за  пешеходци  и… колесници! Истински. Затова защото най-древните колела и колесници били открити точно тук. Бронзовите ножове, топори, юздата  с шипове, изображения и скелети на коне показват, че тук са живеели не само ковачи и астрономи, но и войни с колесници.

Загадка шеста. Страна на градовете

Сега  на територията на  Челябинска и Оренбургска области, Башкортостан и Северен Казахстан са намерени няколко селища от аркаимския тип. Тяхната възраст е 3,8-4 хиляди години. Тези селища от епохата на бронза ги нарекли «Страна на градовете».

Градовете били удивително еднакви. Строили са ги  във  форма на  овал, кръг или правоъгълник, но винаги по типов проект. Счита се, че  те са били духовни центрове, където живеели  жреци, а на свещените празници се събирали съплеменници от всички окръзи

Градовете също били и производствени фабрики.  Има  мнение, че те възниквали тук заради  достъпните  медни руди. Металът, оръдията, украшенията отивали за «износ» далеко зад  пределите на  града. Подобни градове са намерени в  Казахстан около  урановите  рудници. Защо там?

Загадка седма. Легендарните арийци

Философията на “Странaта на  градовете“ се строи върху основата на три култа: Огъня, Слънцето  и Героя. Това е  индо-иранска религиозна система, извора на  зороастризма.

На Аркаимците е  бил известен целият физически и духовен свят. Но главното било не разкоша, а живота в хармония с Вселената. Според митологията, в древността арийците се разселват по целия свят от прародината им, която потънала – Северния ледовит океан на юг. Цар Йима – първият владетел на арийците, по заповед на  Бога тръгнал на юг и построил град по типа на яйцето – символ на зараждането на  живота  във  Вселената. Аркаим («ар» – небе  и «ка» – суфикс за умаляване  или принадлежност) – това «малко» небе Йима  или двойникът на  небето  на Земята . АРКАИМ («Ар + Ка + И + Мъ») – «началото на душевната светлина е продължение на мисълта», светлата същност, продължаваща изначалните знания. Смисълът на думата потвърждава една от версиите, че тук е бил един от научните и духовните центрове на Древния Свят.

Загадка осма. “Място на  силата“

Morkadis

Аркаим е  разположен в зона на  палеовулкан. Такива  местности се  наричат “Места на силата “. И още 52-я  градус северна широчина , на която  реалната  форма  на планетата се  пресича  с въображаема равнина “Земята се  среща с небето“. Тук въздействията на енергията и магнитното поле са необичайни, даже разрушителни, ако не знаем как да живеем с тях. Древните знаели. Те  знаели, че е нужно да се строи там, където се докосват  пространствата, откривайки  прозорец в друг свят.

Загадка Девета. Изходът

Аркаим просъществувал само  200-300 години. Пожарът, който го унищожава е загадка. Необичайното в пожара е в това, че той  не бил  неочакван или изненадващ за жителите. Те се  събрали и си отишли. А после  градът бил  изгорен.

Изследванията  показват, че  Аркаим, пирамидите, Стоунхендж са построени в една система от мерки  и представи. Може би са строени от едни и същи строители?

Ще узнаем ли някога  истината? Времето ще покаже.

инфо: multivselena.com

Вижте още: 

МИСТЕРИЯТА НА ДВАРКА, ГРАДЪТ НА КРИШНА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.