Загадки от Поднебесната Империя

пирамида

Бялата Пирамида

За разлика от пирамидите в Египет китайските им аналози не са толкова известни

Но причината е, че те всъщност са… засекретени. За тях се заговаря едва в средата на XX в., когато американски летец съобщава, прелитайки над този район, за множество строежи с пирамидална форма.
А още по-мистериозното е, че едва през 1994 г. австрийският археолог Хартвиг Хаусдорф открива в околността повече от сто такива пирамиди.

Нещо повече, в самия Китай малцина знаят за тези пирамиди, а китайското правителство официално потвърждава съществуването на мистериозните обекти едва през 2000 г. Интересното е и че най-голямата пирамида – т.нар. Бяла пирамида, е с височина над 300 метра, докато Хеопсовата е само около 140 м.

Открити са и дневниците на двама австрийски търговци, посетили тази местност през 1912 г. Там те срещат местен монах, който им съобщава, че пирамидите се споменават в много древни записи още преди 5000 години. Но и в тях строежите са определяни като много стари, издигнати във времената на китайските императори -„синове на небето“.

ПЕЩЕРИТЕ В ПРОВИНЦИЯ АНХОИ

От години учените се опитват да разгадаят тайната на внушителен планински комплекс в провинция Анхой – пещерите Хуашан. Според официалната версия тели пещери са предназначени за добиване на руда. Но за здравомислещите това е смешно. Замислете се, най-голя-мата пещера, наричана Двореца, е с площ над 12 000 м2, с идеално издялани каменни стълби, стени и проходи (на снимката). Тази филигранна работа е обичайна за храмове, но по стените няма никакви изображения. А и въобще нищо, което би могло да свърже това място с някакъв култ. Трудно е да си представим какъв колосален труд са положили древните строители, за да изградят нещо подобно.

И още една интересна особеност: къщите на местните жители са изградени от син камък, а не от този, който е в пещерите. Къде е отивало това, което е оставало след обработката на залите, огромните колони, басейните, остава загадка.

И отново мистерия: пещерите Хуашан са разположени на 30-ия градус северна ширина – географските координати, където се намират планината Кайлас в Тибет, Бермудският триъгълник, египетските пирамиди и други загадъчни точки на планетата. Случайно ли е това?

През 2008 г. китайски археолози разкриват недокоснатата гробница на династия Мин. След кратки разкопки учените попадат на изумителна находка – в огромния каменен гроб е намерен… миниатюрен швейцарски часовник. Това би могло да означава само едно – гробницата е била отваряна.

Но когато е проведен анализ, се оказва, че възрастта на артефакта абсолютно точно съвпада с възрастта на погребенията (първите ръчни часовници започват да се правят няколко века след създаването на гробницата на династията Мин, а такива миниатюрни модели са съвсем съвременно нововъведение). А и самата конструкция на каменния гроб недвусмислено показва, че той не е докосван. И до днес няма нито едно научно доказателство, обясняващо тази находка…

инфо: popantofi.com

Вижте още:

Стобските пирамиди – скалното чудо на Рила

Космическата археология набира скорост: Изгубени градове, пирамиди и дори библейският рай се виждат от сателити

Древен град в Русия крие повече загадки от египетските пирамиди, никой не е разгадал тайната му

Мистериозна връзка между пирамидите в Египет и пирамидата на планетата Церера

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Един коментар
  1. samplee 6 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.