Загадъчни места и археологически находки

Не е тайна, че в света съществуват места, находки и явления, предлагащи загадки на археолозите и историците.

Такова място са, например, азиатските пещери „Пасян Дадон“. Установено е, че в тях хора са живели още преди 300 000 години, а недалеч – големи животни. Но учените били изключително изненадани, когато открили доказателства, че масивните стегодони и риноцероси (предците на носорозите и слоновете) също са живели или, най-малкото, са умрели вътре в тези пещери. Това е странно, като се има предвид, че се намират на надморска височина 1600 м. По принцип, според палеонтолозите, е твърде голяма рядкост в пещери да бъдат открити останки от животни, които обикновено не живеят в тях.

По всяка вероятност, останките от стегодоните и риноцеросите неслучайно са се озовали вътре. Риноцеросът, по-специално, бил животно-единак и пасял сам, както съвременните носорози. Някои палеонтолози предполагат, че хищници са убили тези тревопасни животни и след това са ги вмъкнали в пещерите си. Но най-вероятният отговор е човешка намеса. Проверката на костите показала, че те са минали през огън. Освен това са удряни с нещо, вероятно с примитивни каменни инструменти.

Обаче, така или иначе, сред учените все още няма единно мнение как тревопасните се озовали в пещерите.

Крещящата мумия

Открита през 1886 г., египетската мумия с болезнено изражение на лицето отдавна е обект на всякакви спекулации. Всички нейни вътрешни органи са непокътнати, което изобщо не е характерно за процедурата на балсамиране. На тази основа са възникнали много хипотези, но никоя от тях досега не е призната за достоверна.

Някои учени предполагат, че за болезненото изражение на лицето на мумията са виновни поне двама души. Единят е бил убиец, а вторият осигурил пълното запазване на тялото (вероятно поради лични връзки с жертвата). Други изследователи издигнали различни теории – от хладнокръвно отравяне до погребение на жив човек.

Някои изследователи предполагат, че мумията може да е на принц Пентавер, син на фараона Рамзес III, който бил заподозрян, че е убил баща си, и бил осъден вече след неговата смърт. Древни документи от ХІІ-ти век пр. Хр. твърдят, че майка му – царица Тии, също била осъдена за участие в заговора, когато бил убит Рамзес ІІІ (изследвания на мумията на фараона сочат, че вероятно гърлото му е прерязано с кинжал). Смята се, че тя искала да помогне на Пентавер да седне на трона; а после, когато заговорът бил разкрит, отровила сина си и, след мумификацията, увила тялото му в овча кожа. Ако е така, тогава „писъкът” на мумията вероятно е свързан с отровата в организма.

По-малко сензационните хипотези предполагат, че долната челюст на мумията е отворена, защото главата вероятно просто се е отметнала силно назад след смъртта.

Конусът в Галилейското езеро. През 2003 г. учените случайно открили конична структура в Галилейското езеро. 10 години по-късно видели нещо, което приличало на бронзова статуя на дъното на езерото. Конусовидната структура се състои от базалт и има конична форма. „Дъното” на конструкцията има диаметър 70 м и височина 10 м. Теглото й, според учените, достига 60 000 тона – с други думи, тежи колкото два Стоунхенджа. Възрастта й се оценява на 2000 до 12 000 години, като тази граница се определя въз основа на натрупания пясък в основата и сравняване с подобни конструкции, чиято възраст е известна. По форма структурата прилича на древни некрополи в района. Изградена е от големи камъни, всеки от които тежи около 100 кг. Но, все пак, истинското предназначение и възраст на съоръжението в Галилейското езеро по всяка вероятност ще си останат неизвестни.

Следата в Антилопа Спрингс, щата Юта, САЩ. На 1 юни 1968 г. търсачът на вкаменелости Уилям Мейстър завел семейството си на екскурзия до Антилопа Спрингс. По време на това пътуване Мейстър забелязал вкаменелост, която приличала на следа от обувки, като петата била по-дълбока от останалата част от крака. Под този отпечатък намерил два вкаменени трилобита – морски членестоноги от палеозоя (епоха, продължила от 542 до 241-милионната година преди новата ера). Веднага помислил, че мъжът в обувката по някакъв начин е стъпил върху вкаменелостите. След експертизата Мейстър и колегите му разбрали, че възрастта на находката е почти 600 милиона години. Загадката се състои в това, че „следата“ ясно показва как някой е стъпил върху трилобитите, докато все още са били живи.

Пирамидата „Елинико“. На пръв поглед е странно да допуснем, че в Европа има пирамиди. Но това наистина е така, при това те не са малко. Само в Гърция са 16, като най-известната от тях е пирамидата „Елинико“ в Аргос. Първото споменаване на тази пирамида се намира в произведенията на древногръцкия географ Павзаний. В своя труд „Описание на Гърция” той пише за тази структура като за “сграда, много подобна на пирамида, с ковани щитове в аргоска форма”. След това споменава битка, която се е случила при пирамидата, и мира, който сключили по-късно. Всички, които паднали в сражението, били поставени в „обща гробница“.

Пирамидата „Елинико“

Morkadis

Като цяло, почти нищо не се знае за пирамидата, с изключение на предполагаемата дата на нейното построяване – 2720 г. пр. Хр. Ако тази дата е вярна, тогава пирамидата „Елиникон“ може да се окаже по-стара от повечето египетски пирамиди. Но най-голямата тайна на гръцката пирамида е не нейната възраст – а фактът, че никой не знае кой я е построил и за какво е била използвана.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Снимки със загадъчни истории

Учени откриха мумия на хуманоидно извънземно в поза свързвана с Древен Египет

Мистериозната мумия на Сангха Тенсин

Загадъчни черепи на „Аненербе“ в Адигея разгоряха спор

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.