Замъкът на Спящата красавица

Разположена в покрайнините на гората Chinon и с изглед към брега на река Indre, във френската община Rigny-Ussé е крепостта Château d’Ussé. Замъкът е бил построен през 11 век като крепост.  В течение на времето се развива като бижу на ренесансовата архитектура, а по-късно се превръща в прекрасен жилищен дом.

В Château d’Ussé са отсядали много известни гости като Волтер, Шатобриан, и Шарл Перо, френският автор изобретил съвременните приказки. Престоят на  Перо в Château d’Ussé е паметен и за самия замък. Той вдъхновява авторът да напише приказката „Спящата красавица“.

Оригиналният замък е построен от камък и дърво със страховития викингски войн Gelduin I, около  1000 сл.Хр. С течение на времето замъкът загубил своята военна роля и станал елегантна резиденция. Семейство Espinay купила замъка през 15 век и извършва промени в италиански ренесансов стил. Той остава техен дом в продължение на два века.

През 17-ти век замъка става собственост на Louis Bernin de Valentinay, който модернизира и украсява резиденцията, и също така създава 600 хектара градина, проектирана от известният пейзажен архитект на Версай, Le Notre. По времето на семейство Valentinay , Перо и Волтер идват като гости. Казват че Перо е бил хипнотизиран от бръшлян покриващ замъка, който се появявал магически от дърветата на гората Chinon.

Шатото сега е собственост на семейство Blacas d’Aulps, потомците на херцогинята на Дюрас Douairière, които са закупили замъка през  1802г. Голяма част е обзаведена с мебели и гоблени от 18 век. За последните две десетилетия , замъка е бил изпълнен с манекени, облечени в костюми от периода на 18-ти век. Тоалетите на манекените се променят всяка година, за да се покаже как модата се е променяла през този век.

Връзката със „Спящата красавица“ не е загубена. В специално обзаведени стаи са създадени някои от основните сцени от приказката. Кръщенето на младата принцеса, ужасния момент  когато тя си убожда пръста, и момента в който принцът я събужда. Всичко това е красиво декорирано с реалистични фигури.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

инфо: hobyto.com

Вижте още: 

ИСТИНСКИТЕ МЕСТА, ВДЪХНОВИЛИ DISNEY

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.