Заради глобалното затопляне: Климатът ни ще се върне 3.3 млн. г.

Въпросът за глобалното затопляне все повече застава на дневен ред пред съвременното човечество. Макар че има групи от хора, които се опитват да омаловажат и дори да отрекат проблема, той става все по-очевиден дори за неспециалисти.

Повишението на температурите е факт, а то води до промени в климата. Следствие на тях започва топенето на ледовете с всички последици, които следват от него.

Какви промени предстоят в не чак толкова далечно бъдеще?

Според учени от университета в Саутхемптън промените ще доведат до връщане на климата на планетата до нива, в които е бил преди няколко милиона години.

Това би било просто едно предположение, което се основава на поредица от възможности, ако не е подкрепено с реални факти, до които се достига по научен път. Затова анализаторите са се заели с анализ на химическия състав на фосили, събрани от дъното на Карибите.

Данните от анализа на седиментите са използвани, за да се реконструира състоянието на концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата на Земята преди около 3 млн. години. Тогава планетата се е намирала в периода на плиоцена, продължил от 5.3 до 2.8 милиона години. Тогава Земята е била с 3 °C по-топла, отколкото е сега. Установено е, че полярните шапки са били на по-малка площ и съответно нивото на световния океан е било по-високо поради топенето на ледовете.

За да извършат тези проучвания, учените изследват съотношението на изотопите на елемента бор в останките от черупки, взети от дъното. Изотопният състав е в пряка зависимост от киселинността на водата, а този неин параметър се определя от съдържащия се въглероден диоксид в атмосферата.

Резултатите показват, че в периодите на плиоцена, когато е било най-топло, концентрацията на въглероден диоксид във въздуха е била 380-420 части на милион. Сравнено с днешните стойности, показва, че човечеството вече е достигнало нива, при които настъпват решаващи промени в климата.

Очакванията са, че съвсем скоро, до 2025 година, въглеродният диоксид в атмосферата ще надвиши нивата за последните 3 милиона години. Това автоматично води до извода, че в близко бъдеще ще бъдат достигнати рекордни стойности за период от 15 милиона години назад.

Каква е причината за тези промени?

Това е дейността на хората, които променят климата на планетата с всички последици, които този факт ще окаже върху живота на Земята.

източник: sanovnik.bg

Вижте още:

Почти 60 хиляди самоубийства заради глобалното затопляне

Океаните ще станат още по-сини заради глобалното затопляне

Взривяването на астероид може да охлади Земята и да спре глобалното затопляне

По-глупави хора – това е един от ефектите на замърсяването на въздуха

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.