Защитният ефект на йогата и медитацията

медитация

Медитацията и йогата снижават риска от развитие на болест на Алцхаймер. Това е установило ново изследване, проведено от учени от Калифорнийския университет. Резултатите са публикувани в изданието Journal of Alzheimer’s Disease.

Както смятат изследователите, редовните занимания с йога и медитация могат да бъдат прост, безопасен и евтин начин да се укрепи здравето на мозъка.

В изследването ставало дума за Кундалини йога и медитацията Киртан Крийя. Този вид медитация отдавна се практикува в Индия като начин за предотвратяване на снижението на когнитивните функции при възрастни хора. Тя включва пеене, движения на ръцете и визуализация на светлина.

В експеримента с продължение три месеца участвали25 души на възраст над 55 години. Учените открили, че тримесечният курс може да помогне да се минимизират проблемите в когнитивната и емоционалната сфера, които често предшестват Алцхаймер и други форми на деменция.

Според изследователите йога и медитация дори се явяват по-ефективно средство в профилактиката на невродегенеративните заболявания в сравнение с упражненията за укрепване на паметта.

По думите на учените ефектът от йогата и медитацията е съпоставим с ефекта от тренировките за паметта в план на нейното укрепване, но източните практики дават повече полза, тъй като влияят положително на настроението, нивото на тревожност и стресоустойчивост.

В хода на експеримента 11 доброволци веднъж седмично посещавали тренировка за памет с продължителност един час. Освен това те трябвало всеки ден в продължение на 20 минути да изпълняват упражнения за развитие на паметта. Останалите 14 участници се занимавали с Кундалини йога един час седмично. Те също практикували в домашни условия медитация Киртан Крийя, като ѝ отделяли по 20 минути дневно.

След 12 седмици при доброволците от двете групи се подобрила вербалната памет, която се „включва“, когато е необходимо да се запомнят имена или думи. На свой ред зрително-пространствената памет, която помага за ориентацията в пространството и запомнянето на мястото на обекти, се укрепила повече при тези, които практикували йога и медитация.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.