Защо толкова ни е трудно да вземем решение?

 iq

Учените от университета на Цюрих са изяснили какви процеси в мозъка усложняват вземането на решение. Оказва се, че причината е интензивността на потока информация.

Всички ние понякога се сблъскваме с нерешителност, не можем да изберем какво да ядем, къде да отидем или какво да гледаме. Учените от Цюрихския университет са изяснили, че нашата решителност и желание да се придържаме към взетото решение зависят от интензивността на комуникацията между две зони в мозъка, които представляват нашите предпочитания или участват в пространствената ориентация и планирането на действията.

С помощта на транскраниална магнитна стимулация – напълно неинвазивен метод за въздействие на мозъка – изследователите усилвали или снижавали интензивността на информационния поток между префронталния кортекс на главния мозък и теменната кора зад ушите. Група доброволци, които нищо не знаели за стимулацията, трябвало да вземат решение каква храна им харесва, като се основават на своите предпочитания или на изключително сензорна информация.

Било установено, че при снижаване на потока информация хората изпитвали затруднения да решат какво им харесва повече. Когато решението се вземало изключително въз основа на външния вид или аромата на храната, интензивността на потока не влияела върху решението. Както обяснява д-р Кристиан Раф, ръководител на изследването, „връзката между двата мозъчни отдела е важна само в случаите, когато решаваме какво ни харесва. Когато решението е основано на обективни факти, тя не играе голяма роля“.

Не били открити никакви полови разлики в резултатите от експеримента. Интензивността на потока информация не се отразявала на по-активното вземане на решение, макар в експеримента да взели участие само млади и здрави хора, и тепърва предстои да се установи какво действие ще има подобна процедура при хора с отслабена мозъчна активност.

Резултатът от изследването вече се разглежда от терапевтична гледна точка, за корекция на нерешителността или пък за импулсивността, явяващи се следствие от мозъчни заболявания.

инфо: interest.actualno.com

Вижте още: 

ЧОВЕШКОТО ТЯЛО Е ПРОЕКЦИЯ НА СЪЗНАНИЕТО

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.