„За“ или „против“ задължителната ваксинация?

pixabay.com

На този етап няма как да има рестрикции, защото ваксините срещу коронавирус все още са препоръчителни. Ако се променят различни наредби в различните сфери, тогава това може да стане възможно. За мен е нередно на този етап, защото тази ваксина е препоръчителна. Не виждам защо упражняването на определен вид професия трябва да бъде предпоставка за задължителна ваксинация. С рестрикции е по-вероятно да не се стимулират хората. Това заяви адв. Мария Петрова в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия.

Според д-р Вар ваксинационните паспорти не са новост: „Такива примери познаваме от средата на 19-ти век, когато върлува едва шарка“.

Актрисата Латинка Петрова изрази мнение, че ваксинацията трябва да бъде задължителна, защото така светът е оцелял: „Тези, които са на първа линия – учители, лекари, трябва да бъдат задължително ваксинирани“.

Тя се обърна към зрителите: „Направете всичко възможно да запазите себе си и близките си. Никой не ви гарантира, че след като си отиде коронавируса няма да има последствия. Трябва да се спасим от тази напаст само чрез ваксинация“.

Емил Коларов от асоциацията на заведенията заяви: „В момента ситуацията наистина не е добра. Ние направихме изследване и се оказа, че близо 41% от нашите колеги, които са ваксинирани или ще се ваксинират“. По думите му, ако има задължителна ваксинация за персонала в заведенията, то това ще бъде дискриминационна мярка.

„Опитваме се да крепим баланса между лични права и общественото благо. Наша цел е спиране на разпространението  на заразата. Въпросът е, когато се прилагат мерки, те да са пропорционални и да подлежат на съдебен контрол. Хаотичните мерки всяват смут и карат хората  да се чувстват неравнопоставени. Ние даваме избор на хората, защото тя е препоръчителна, но трябва да си даваме сметка, че при една следваща вълна, ако изгубим лекари, вината ще е наша“, обясни Мария Петрова.

Коларов изтъкна, че браншът на заведенията се е лишил от възможността да работи през последната година: „Неприятно и потискащо е да ти ограничават правата в името на общото благо“. По думите на адв. Петрова трябва да обмисляме ваксинацията като възможност и решение за предотвратяване на следваща вълна.

източник: novini.bg

Вижте още:

Д-р Bossche: Ще има разрушителни последствия от масова ваксинация по време на пандемия

СЗО е против ваксинационните паспорти

Мангъров: Има мания за ваксиниране, която е плашеща

Защо множество държави в света спряха ваксинацията с AstraZeneca?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.