Звезда лети из Млечния път с 3.2 млн. км/час

pixabay.com

Учени наскоро откриха една необикновена находка: звезда, движеща се със скоростта на светлината в Млечния път. Според ново изследване, публикувано в The Astrophysical Journal Letters, тази звезда е парче шрапнел от свръхнова (космическа експлозия, която се случва, когато звезда от бяло джудже става твърде голяма, за да се издържа и освобождава огромно количество енергия), която все още се ускорява по пътя си през космоса.

„Тази звезда се движи толкова бързо, че почти сигурно напуска галактиката … [движи се] почти с 3.2 милиона км в час“, казва Джей Джей Хермес, асистент по астрономия в Бостънския университетски колеж по изкуства и науки.

„Да преживееш частична детонация и да оцелееш е уникално и едва през последните няколко години започнахме да мислим, че този вид звезда може да съществува“, добави Оделия Пътърман, учен от Бостънския университет.

С помощта на данни от космическия телескоп „Хъбъл“ на НАСА и транзитния спътник за изследване на екзопланети (TESS), Пътърман и Хермес успяват да проучат светлинната информация от звездата. Изследователите отбелязват, че звездата, официално наречена LP 40-365, се върти и преминава през Млечния път въз основа на нейните светлинни характеристики.

„Копахме малко по -дълбоко, за да разберем защо тази звезда [многократно] става все по -ярка, след това по -бледа, а най-простото обяснение е, че виждаме нещо на [нейната] повърхност да се върти навътре и извън полезрението на всеки девет часа“, казва Хермес. Макар че звездите обичайно се въртят, необичайно е да се види фрагмент от звезда от свръхнова, който да се върти бавно с деветчасово темпо.

Изследванията на учените вече могат да помогнат за декодирането на това, което се случва след експлозия на свръхнова.

„Тази [статия] добавя още един слой знания към ролята на тези звезди, когато се е появила свръхнова“, казва Пътърман. „Като разберем какво се случва с тази конкретна звезда, можем да започнем да разбираме какво се случва с много други подобни звезди, дошли от подобна ситуация.“

Тъй като LP 40-365 има такава бавна скорост на въртене, Хермес и Пътърман смятат, че това е шрапнел от звезда, избухнала, когато е имала твърде много маса заедно с партньора си, когато са се въртели един около друг с бързо темпо. В резултат на това, двете звезди вероятно са избухнали и сега виждаме LP 40-365 да пътува през космоса.

„Това са много странни звезди“, казва Хермес, тъй като звездите, подобни на LP 40-365, се движат бързо и са с високо съдържание на метал, за разлика от слънцето, което е изпълнено с хелий и водород. Звездите, „които виждаме, са странични продукти от бурни ядрени реакции, които се случват, когато една звезда се взриви“, каза Хермес.

източник: megavselena.bg

Вижте още:

Загадъчната звезда на Таби

Астрономи откриха звезда, оцеляла след „изяждане“ от черна дупка

Най-мистериозната звезда в нашата галактика

Тази планета поглъща напълно светлината на своята звезда

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.