Знаете ли какви са поверията за венчалните пръстени?

сватба

Смята се, че те крият особена мистика. Понякога това бижу оказва влияние върху съдбата на човека. Ако изчезне или се изгуби, се смята, че двойката рано или късно ще се раздели.

Първите, които имат право да премерят венчалните пръстени, са бъдещите съпрузи. В никакъв случай не трябва да го правят вместо тях приятели или роднини. А и след бракосъчетанието пръстените не трябва да се дават на друг. Смята се, че ако няколко дни преди сватбата халките се сложат във фризера, семейният живот ще е дълъг и щастлив.

Но не само символът на вечната любов не бива да се дава на друг да го премери. Ако позволите на приятелката си да премери сватбената ви рокля или воала, в семейството ви ще има разногласия и конфликти.

Пръстенът трябва да се купи от годеника. Семейният живот ще е дълъг, ако и двата пръстена са купени в един и същи ден. Най-добре е, ако пръстените са изработени от еднороден метал.

Загубата на пръстен се смята за лоша поличба. Често това символизира развод или проблеми със здравето. Друго поверие гласи, че ако пръстенът се изпусне по време на бракосъчетанието, бракът скоро ще се разпадне.

Не е желателно да се ползват родителските венчални пръстени. Особено ако родителите са се развели. Но ако те са празнували сребърна сватба, пръстените ще донесат късмет и щастие на младото семейство.

Пръстените на бабите и дядовците са много силен амулет. С тях може и трябва да се венчават младите. Неслучайно съществува обичаят за предаване на венчалния пръстен по наследство. Ако се е случило така, че двойката се разведе, пръстенът не трябва да се носи. Не се препоръчва и да се използва повторно.

Ако един от съпрузите е починал, вторият трябва да носи неговия пръстен на дясната ръка. В такъв случай не се препоръчва венчалният пръстен да се предава по наследство. Даже ако халките са много скъпи, не е добра идея да се използва при венчавката вдовишки пръстен. Съществува риск младата семейна двойка да повтори съдбата на родителите си. Не бива и да се претопяват венчалните пръстени и след това да се използват.

инфо: po-krasivi.net

Вижте още: 

РИТУАЛИ И СУЕВЕРИЯ, СВЪРЗАНИ С БЪЛГАРСКАТА СВАТБА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.