Изключително рядка и ценна находка, свързана с император Фока, откриха в крепостта “Русокастрo“

6

Рядка златна монета – солид на византийският император Фока е открита при разкопките на крепостта „Русокастро“. Монетата тежи 4,5 грама. Това съобщиха от Регионалния исторически музей в Бургас.

Първото изграждане на крепостни стени на скалния хълм при крепостта „Русокастро“ е през 6 век. Откриването на монетата показва, че крепостта активно е функционирала до началото на 7 век.

През първата половина на 13 век са построени нови крепостни стени и кули, вероятно при управлението на цар Иван Асен Втори. Площта възлиза на 52 декара, което я прави най-голямата средновековна крепост в Южна България, от ранга на Царевец, Трапезица, Червен, Калиакра.

Запазените стени са на височина над 5 метра.

Разкопките се финансират от Министерството на културата и Националния исторически музей.

инфо: blitz.bg

Вижте още:

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.