Изобретатели, убити от своите изобретения

10

Историята познава безброй изобретатели. Ако не са били те, днес нямаше да живеем в света, в който живеем.

Да си изобретател обаче не е толкова лесна и безопасна работа, защото все някой трябва да изпробва изобретенията. Е, често този някой е самият изобретател, който понякога става жертва на собственото си изобретение.

1. Сю Фремине: Дихателен апарат

През 1772г, французинът Сю Фремине се опитал да изобрети дихателен апарат за гмуркане, който рециклирал издишания въздух. Това било първото самоподдържащо се такова устройство. За съжаление, изобретението му се оказало смъртоносно и Фремине умрял от задушаване след 20 минути.

2. Макс Валие: Ракетен автомобил

На 17 май 1930г, Макс Валие, австрийски ракетен пионер, бил убит, когато ракета с алкохолно гориво избухнала по време на изпитание в Берлин.

През 1928 и 1929г, Вали работил с Фриц фон Опел по ракетни автомобили и самолети. В края на 20-те, той се фокусирал предимно върху ракетите с течно гориво. Първият им успешен тест с течно гориво се провел на 25 януари 1930г. На 19 април 1930г, той извършил първата тестова обиколка с ракетен автомобил. Месец по-късно, ракетата с алкохолно гориво избухнала по време на друго изпитание.

3. Хенри Флюс: Кислороден апарат

През 1876г, англичанинът Хенри Флюс изобретил кислороден апарат със затворена верига. Костюмът използвал компресиран кислород, вместо въздух. Изобретението му първоначално трябвало да се използва за поправянето на желязна врата на наводнен кораб. В последствие обаче, Флюс решил да го използва за гмуркане на 10 метра дълбочина. За съжаление, загинал от чистия кислород; кислородът е отровен за хората при високо налягане.

4. Франц Райхелт: Парашут

На 4 февруари 1912г, Франц Райхелт, френски шивач и изобретател, скочил от Айфеловата кула със своя парашут. Въпреки опитите на приятелите му и публиката да го разубедят, той скочил от първата платформа на кулата. За съжаление, парашутът му не се отворил и той се размазал на цимента.

5. Карел Соучек: Противошоков варел

Канадският каскадьор Карел Соучек е известен с изобретяването на “Капсулата” и спускането си по Ниагарския водопад. Тогава оцелял, макар че пострадал.

На 19 януари 1989г, той убедил една компания да финансира скачане с варел от върха на Астродома в Тексас. Специален водопад бил създаден от върха на 60-метровата структура, с дълбок басейн на дъното. Вместо да се приземи в центъра на басейна обаче, варелът ударил ръба му и се сцепил, при което ранил Соучек смъртоносно.

Morkadis

6. Уилям Бълок: Ротационна печатна преса

На 3 април 1867г, американският изобретател Уилям Бълок – чието изобретяване на ротационната печатна преса прави революция в печатната индустрия със своята бързина и ефикасност – правил настройки на една от новите си преси. Той се опитал да ритне един ремък, но крака му бил захванат от машината и премазан. Няколко дни по-късно гангренясал. На 12 април Бълок починал в Питсбърг по време на операция за ампутиране на крака му.

7. Аурел Влайку: Самолет Влайку II

На 13 септември 1913г, румънският инженер Аурел Влайку загинал докато се опитвал да стане първият човек, прелетял Карпатите със собствения си самолет, Влайку II.

През 1912г, той спечелил няколко награди за прецизно кацане, излитане и летене на въздушното шоу в Асперн, близо до Виена. Той се състезавал с 42 известни авиатори в онзи ден, включително Ролан Гарос.

8. Томас Миджли: Система от въжета и макари, с които да бъде вдигнат от леглото

Когато известният американски инженер и химик Томас Миджли Младши се разболял от полиомиелит на 51 години, болестта го приковала за леглото. Тази ситуация го накарала да измисли сложна система от въжета и макари, с които да го вдигнат от леглото.

На 2 ноември 1944г, на 55 години, Миджли умрял от задушаване, след като въжетата се увили около врата му.

9. Хорас Лоусън Хънли: Бойна подводница

На 15 октомври 1863г, 40-годишният Хорас Лоусън Хънли от Конфедерацията загинал, когато неговата ръчно задвижвана подводница заседнала на дъното на залив Чарлстън.

10. Ото Лилиентал: Глайдери

На 10 август 1896г, германският авиатор пионер Ото Лилиентал тествал своите глайдери в Ринов, Германия. Първите му полети били успешни и изминал дистанция от 250 метра с нормалния си глайдер. По време на четвъртия полет обаче, глайдерът изгубил височина. Той се опитвал да се вдигне като се залюлял назад. Тази маневра обаче не проработила и Ото паднал от 15 метра, а 36 часа по-късно починал.

11. Жан-Франсоа Пилатр дьо Розе: Балонът на Розе

На 15 юни 1785г, Жан-Франсоа Пилатр дьо Розе, френски учител по химия и физика и един от първите пионери на авиацията, загинал когато неговия балон спаднал и се разбил. Това било опита на Розе да прелети Английския канал. Със своя спътник Пиер Ромейн те са първите хора, загинали при въздушен инцидент.

12. Майкъл Дейкър: Летящо такси

На 16 август 2009г, 53-годишният Майкъл Дейкър провеждал първия тестов полет на своето летящо такси. Когато полетял на 230км северно от Куала Лумпур обаче, самолетът се забил в земята и експлозия убила Дейкър.

13. Ван Ху: Ракетен стол

Според легендата, Ван Ху бил китайски управник, който решил да се възползва от напредналата ракетна наука на Китай и технологията на фойерверките, за да излети в космоса. Той накарал да му направят стол, към който прикрепили 47 ракети. В деня на излитането, Ван се качил на ракетния стол, а 47 от слугите му запалили фитилите и побързали да се скрият на безопасно разстояние. Получила се огромна експлозия. Когато пушекът се разсеял, Ван и столът ги нямало и повече никой не ги видял.

14. Исмаил ибн Хамад ал-Джаухари: Дървени криле

Исмаил ибн Хамад ал-Джаухари бил казак от Фараб, автор на известен арабски речник. Загинал при опит да полети от покрива на джамия в Нишапур с дървени криле и въже, някъде между 1002 и 1008г.

инфо: curious.actualno.com

Вижте още: 

СТАРИ ИЗОБРЕТЕНИЯТА ОТ МИНАЛОТО, КОИТО ЩЕ ВИ ИЗУМЯТ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.