Илон Мъск обяви кога ще започне да имплантира чипове в мозъците на хората

Той се надява по този начин да се възстанови функционалността на цялото тяло на човека, пише blitz.bg

Илон Мъск е заявил, че неговата компания Neuralink възнамерява да имплантира компютърни чипове на хора през следващата година, съобщават световните издания.

Очаква се устройството да позволи на пациенти с парализа на долните крайници да поръчват покупки, да общуват с приятели и да сърфират в интернет с помощта на мозъчни вълни.

По-рано тази година Мъск научи маймуна с чип в мозъка да играе компютърни игри, но перспективата да се повтори този успех при хората все още е неясна поради технологични трудности.

Чипът работи чрез имплантиране на електроди в област от мозъка, която контролира произволните движения. След това тези електроди се свързват към голям масив, наречен Link, който може да обработва, стимулира и предава нервни сигнали.

След като бъде инсталиран, чипът се свързва безжично с устройства, които могат да бъдат управлявани от потребителя, без да се използват традиционните сензорни входове.

„Устройството Neuralink работи добре при маймуни и ние действително потвърдаваме, че е безопасно и надеждно. Надяваме се, че ще можем да имплантираме чипа на хора с тежки увреждания на гръбначния мозък“, заяви Мъск в интервю за The Wall Street Journal.

Както подчертава Мъск, той се надява, че с помощта на чипа ще се възстанови функционалността на цялото тяло на човека. Това означава, че пациентът ще може отново да ходи и да използва ежедневни устройства.

Вече има опит за успешно имплантиране на чип в човешкия мозък. През април миналата година устройство, разработено от BrainGate, позволи на парализиран човек да управлява компютър само с помощта на съзнанието си.

източник: blitz.bg

Вижте още:

Ваксина срещу COVID-19? Илон Мъск казва „В никакъв случай“

Илон Мъск: Светът е компютърна симулация

Илон Мъск предлага да се изгради база на Луната и град на Марс

Илон Мъск иска да засели 1 милион души на Марс

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.