Индонезийски вулкан оцветява нощта в брилянтно синьо

Вулканът Кава Йен, източна Ява, Индонезия

Вулканът Кава Йен, източна Ява, Индонезия

Сякаш роден в сценария на научнофантастичен филм, вулканът Кава Йен в източната част на индонезийския остров Ява свети нощем с ярко синьо сияние. Това е феномен, който е различен от всички други вулкани на планетата, но малко наука може да обясни мистерията.

Червена лава, син пламък

Разтопената скала, която се излива от вулкана е като всяка друга: свети в ярко червено, жълто и оранжево. През деня пушекът, който се издига от пукнатините в земята изглежда бял като всеки друг вулкан. През нощта обаче, пейзажът е озарен от ярка синя светлина, която може да съперничи на най-странните феномени.

Ефектът се получава от сблъсъка на лавата със супер нагорещени серни газове под високо налягане. Газовете се запалват от лавата и се смесват с кислород, а резултатът е брилянтни сини пламъци, които достигат до 5 метра височина. Концентрациите на сяра са толкова интензивни, че синият пламък може да залее склона на вулкана и така да изглежда сякаш лавата е синя.

Тъмната страна на синьото

Вулканът естествено привлича много туристи, но не е просто туристическа дестинация. Кратерите са място, където работници събират парчета сярна скала. Това са възрастни работници, но има и много деца, които събират камъни в кошници и ги носят на разстояние от 3,5 км, за да изкарат около 10 долара на ден след 12 часова работа. Това занимание е не просто тежка работа, но и е много опасно, тъй като хроничното излагане на сяра носи сериозен риск за гърлото и белите дробове и причинява дихателни проблеми.

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.