Интелектът се познава по зениците

Очите говорят не само за умора или изтощение

Учени от Технологичния институт в Джорджия изследвали връзката между големината на зениците и интелигентността при 500 доброволци в Атланта на възраст от 18 до 35 години. С тях били проведени тестове за параметрите на мисловната им дейност, вниманието и паметта им. Оказало се, че разширяването на зениците показва не само вълнение или изтощение, но може да бъде маркер за индивидуалните различия в интелигентността.

Колкото по-големи са зениците, толкова по-висока е интелигентността на човека, твърдят експерти в проучване, публикувано в списание Cognition. Разликите в първоначалния размер на зениците между тези, които са постигнали най-висок и най-нисък резултат при тестовете за интелигентност, можели да се видят с просто око. Вероятно това се дължи на факта, че хората с големи зеници имат по-високо ниво на мозъчна активност в сектора, отговарящ за интелигентността и паметта.

Учените забелязали още, че по-възрастните доброволци, участващи в експеримента, били като цяло с по-малки и по-свити зеници.

Размерът на зеницата е свързан с областта в мозъка, известна като locus coeruleus – синьо петно ​​в горната част на мозъчния ствол, където се освобождава химикал, функциониращ като невротрансмитер, отговорен за процеси като възприятие, внимание и памет. Същата тази област играе важна роля за подпомагане на отдалечените области на мозъка да работят заедно за изпълнение на сложни задачи.

Учените формулират резултата от изследването по следния начин: хората с големи зеници имат по-добра регулация на процесите в тази област на мозъка, което подобрява неговите когнитивни и функционални способности.

източник: spisanie8.bg

Вижте още:

Първото, което видиш, разкрива какъв тип интелигентност притежаваш

Какъв е проблемът с високия коефициент на интелигентност

Емоционално интелигентни ли сте?

8 основни характеристики на високо интелигентните хора

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.