Интересни факти от днес, 27 юни

5

1898 г. завършва първото в света самотно околосветско плаване на Джошуа Слоукъм от Нова Шотландия (Канада).

678 г. свети Агатон (по произход грък) е избран за римски папа на 100-годишна възраст. Изборът е направен след смъртта на папа Домний.

Роден е най-вероятно през 577 г. в Сицилия в богато гръцко семейство, което вярва в Христа и води благочестив живот. Родителите обичат сина си и го запознават с всички полезни и боговдъхновени книги. Преподобният толкова преуспява в изучаването на Свещеното Писание, че след кончината на родителите си събира богатството, което те му оставят – около 1633 либри злато (534 кг), извиква бедни, сирачета и вдовици и за един ден им раздава всичко.

След това приема монашество в един манастир близо до Палермо и започва да се подвизава. Добродетелният живот на свети Агатон не остава тайна за хората и той е поставен за архиепископ на град Рим.

След като напътва за благочестив живот своето паство и се прославя с много чудеса, той е ръкоположен за римски архиепископ. Агатон е първият папа, който полага клетва при избора.

По време на понтификата си Агатон свиква Третия Константинополски събор (680-681), по време на който е постигната окончателна победа на официалната римска църква над еретичното течение монотелетизъм в християнството. По време на същия Събор папата умира на 10 януари 681 г. в Рим.

Св. папа Агатон е известен с чудесата, които е извършил, поради което е удостоен с титлата Тагматуда. Канонизиран е за светец на Католическата и на Православната църкви. Почитан и от православната църква с празник на 20 февруари.

1427 г. Фридрих I продава замъкът Нюрнберг на град Нюрнберг. Фридрих I от Бранденбург е първият курфюрст на Бранденбург от Дом Хоенцолерн. Той е първо бургграф на Нюрнберг като Фридрих VI от Нюрнберг, след разделянето на наследството от баща му маркграф на Бранденбург-Ансбах и след смъртта на брат му Йохан също маркграф на Бранденбург-Кулмбах.

Фридрих е син на бургграф Фридрих V от Нюрнберг и принцеса Елизабет фон Майсен от рода Ветини, дъщеря на маркграф Фридрих II от Майсен и Матилдa Баварска, най-голямата дъщеря на император Лудвиг Баварски и първата му съпруга Беатрикс от Силезия-Глогау.

Фридрих отива рано на служба при австрийците и се бие заедно с унгарския и по-късния римско-немски крал Сигизмунд. През 1396 г. Фридрих и брат му Йохан участват в битката при Никополис по време на похода против турците. Двамата успяват да се спасят. След завръщането им двамата братя си разделят наследството на баща им. Йохан получава Кулмбах, Фридрих-Ансбах.

На 30 април 1415 г. на събора в Констанц крал Сигизмунд му дава наследствените титли маркграф и курфюрст. На 27 юни 1427 г. той продава замъка Нюрнберг на град Нюрнберг.

1898 г. завършва първото в света самотно околосветско плаване на Джошуа Слоукъм от Нова Шотландия (Канада). Канадският мореплавател и пътешественик е роден на 20 февруари 1844 г. в Уилмот, Канада. Освен пътешественик Слоукъм е известен писател, както и първият в света самотен мореплавател.

Едва 12-годишен той бяга от къщи. Мечтата му е да стане риболовец и да си направи яхта, която кръщава „Спрей”. Тя била 11,2 м дълга. Не му потръгнало, обаче, в улова на риба и решил да предприеме околосветско пътешествие.

Слоукъм тръгнал на 24 април 1895 г. от Бостън (САЩ). Три години по-късно, на 27 юни 1898 г., той завършил своето околосветско пътуване след 74 000 км. През 1899 г. Слоукъм описва пътешествието си в ‘Сам около света’ и днес считана за класика в този тип литература.

През ноември 1909 г. мореплавателят изчезва по време на плаване с яхтата си „Спрей”. Официално е обявен за мъртъв през 1924 г.

Morkadis

1931 г. американският авиоконструктор Игор Сикорски получава патент за първия си вертолет. Той е създател на първия четиримоторен бомбардировач „Иля Муромец” и вертолета.

Млaдежът учи в кадетския корпус на „Морското кадетско училище” в град Санкт Петербург и Киевския политехнически институт. За кратко време пребивава и в Париж. През лятото на 1908 г. заминава на пътешествие из Европа, по време на което се запознава с братята Райт. Завръщайки се в Киев и започва да работи върху проект за създаването на вертолет. През 1909 и 1910 г. Сикорски изработва два модела, които така и не може да издигне във въздуха.

Изоставя проекта си, считайки го за безперспективен и започва да се занимава само с конструирането на самолети. В периода 1910-1911 г. Сикорски създава няколко самолета модел-„С”. Лятото на 1911 г. извършва полет с биплан „С-5”, снабден с двигател с мощност 50 к.с., който продължава повече от час, достигайки височина на полета 450 м.

По същото време Сикорски получава и летателен лиценз от „Международната авиационна федерация”, под номер 64.

В периода 1912-1918 г. Сикорски оглавява конструкторското бюро на авиационния отдел на „Руско-балтийския завод”, който през 1913 и 1914 г. започва да произвежда първите в света многомоторни самолети. В годините на Първата световна война под ръководството на Сикорски били построени 75 четиримоторни бомбардировача.

През 1919 г. Сикорски емигрира в САЩ, където в течение на няколко години се занимава с преподавателска дейност и чете лекции, а през 1923 г., заедно с няколко други руски имигранти – бивши офицери, създава компанията „Сикорски аероинжениринг”, която през 1928 г. става част от „Юнайтед еъркрафт”.

Първият самолет, построен от Сикорски в САЩ, бил двумоторен биплан S-29. През 1929 г. той създава за авиокомпанията „Пан Америкън еъруейс” двумоторен биплан S-38. Малко по-късно Сикорски започва разработка на летателен апарат с по-голямо натоварване на крилото. На 27 юни 1931 г. той получава патент за първия вертолет. Неговите четиримоторни S-40 (1931) и S-42 (1932) били първите в света транспортни самолети, снабдени с пропелери с постоянна скорост на въртене.

S-42, който е създаден за далечни полети, през 1934 г. поставя рекорд за височина на полета – 6220 м, имайки на борда товар, тежащ повече от 4900 кг. В същата година S-38 поставя световен рекорд за скорост.


В началото на 40-те години на 20 в. публично бил демонстриран полет по устойчива траектория с машина, приличаща по конструкция на съвременния вертолет VS-300. Вертолетът на Сикорски поставя няколко световни рекорди и в следващите няколко години е приет на въоръжение в армията на САЩ и е закупен от редица държавни организации и агенции, както и от много авиокомпании.

Вертолетът S-51 широко се използва в бойни операции по време на Корейската война. Сикорски е удостоен с множество звания и държавни награди. Избран е за почетен член на много университети по света.

1946 г. със закон е извършена национализация на застрахователното дело в Народна република България и е създаден Държавен застрахователен институт (ДЗИ). Съгласно този закон всички активи и пасиви на съществуващите акционерни и кооперативни застрахователни дружества, ведомствени каси, фондове, застрахователни отдели на банките и други, се поемат от Държавния застрахователен институт. Всички действащи застраховки и портфейли, задължения, както и презастрахователните договори запазват своето действие и преминават по право върху ДЗИ.

С този акт по същество се извършва сливане на действащите застрахователни предприятия в една голяма компания. Държавният застрахователен надзор също преустановява дейността си, тъй като функциите по контрола на застраховането също преминават в ДЗИ.

ДЗИ е създаден с този закон като автономно предприятие, юридическо лице със седалище в София и със сложна структура, като в този си вид е работил до 1952 г., когато започва изграждането на клоновете и постепенната децентрализация на дейността на Института.

ДЗИ е единственото застрахователно предприятие в България до 1961 г., когато с постановление на правителството е създадено Българско външно застрахователно и презастрахователно дружество „Булстрад” на базата на съществуващия дотогава отдел на ДЗИ. Основният акционер на „Булстрад” е Министерство на финансите, а един от главните акционери е и самият ДЗИ.

Освен монопола в застраховането, след 1946 г. държавата постепенно въвежда голям относителен дял на задължителното (законово) застраховане. Законът за застраховане на имущества е приет през 1958 г., като измененията в него от 1969 г. разширяват значително обхвата на задължителното имуществено застраховане.

Юридическият монопол в застраховането се спазва стриктно до 1989 г., до появата на конкуренция в областта на застраховането. Трябва да се отбележи, че въпреки съвпадащите в някои случаи имена, новопоявилите се застрахователни дружества нямат нищо общо с действащите преди 1946 г. и не са техни правоприемници и продължители.

1954 г. първата в света атомна електрическа централа е пусната в експлоатация край град Обнинск, недалеч от Москва. Обнинск е град в Калужка област, Русия, на 100 км югозападно от столицата Москва. Той е първият научен град в Русия. В него е разположен Държавният физико-енергетически институт на Русия – създателите на първата в света атомна електрическа централа.

Централата е с мощност 5 МВт. Тя работи до 29 април 2002 г. и притежава най-дълго работилия до момента ядрен реактор.

1974 г. Аугусто Пиночет се самопровъзгласява за президент на Чили и управлява страната като диктатор до 1990 г. Той идва на власт на 11 септември 1973 г. след държавен преврат, чрез който е свален Салвадор Алиенде – първият социалист, избран за президент на Чили. Превратът слага край на период на обтегнати отношения със САЩ. Оглавява военната хунта, поела властта след преврата.

На 27 юни 1974 г. се самопровъзгласява за президент на Чили и управлява страната като диктатор до 1990. Напуска президентския пост на 11 март 1990 г., оставайки обаче главнокомандващ на въоръжените сили на Чили до арестуването му.

Арестуван в Лондон през октомври 1998 г. и екстрадиран в Чили на 2 март 2000 г. Предявени са му над 200 иска за масови убийства, отвличания, жестоко отношение към задържаните. Всички са отклонени поради „старческо слабоумие” и недобро здраве на Пиночет. В началото на 2005 г., когато е на 89 години, Върховният съд на Чили постановява бившият диктатор да бъде привлечен в съда по делото за убийството на 119 дисиденти през 1975 г. и напълно го оправдава.

На 23 ноември 2005 г. Пиночет е поставен под домашен арест поради обвинения в неплащане на данъци и подправяне на документи, както и в скриване на информация за своето финансово положение. Обвиненията са предявени, след като Върховният съд на Чили отново лишава бившия диктатор от имунитет от съдебно преследване. Проведената седмица преди това медицинска експертиза установява, че 90-годишният Пиночет е способен да отговаря пред съда. По-късно е привлечен в съда и по дела за изчезване на дисиденти.

На 3 декември 2006 г. на Пиночет е направена операция на сърцето и е освободен от домашен арест. Умира на 10 декември с.г. в болницата в Сантяго.

1981 г. Централният комитет на Китайската комунистическа партия издава „Резолюция по някои въпроси от историята на нашата партия след основаването на Китайската народна република”, с която прехвърля отговорността за Културната революция на Мао Дзъдун.

Великата пролетарска културна революция е период на засилен терор в комунистически Китай, през който са убити или докарани до самоубийство между 7 и 8 милиона души.

Началото на кампанията е поставено на 16 май 1966 г. от лидера на Китайската комунистическа партия Мао Дзедун с цел унищожаване на цялата традиционна китайска култура и вярвания и по време на нея са избити предимно интелектуалци, хора на науката, културата и изкуството. Тя достига до такава лудост, че деца започват да бият и дори да убиват учители или родители.

През този период много хора са превърнати в инструменти за насилие или са станали жертви на кампанията по различен начин. Убийството е използвано за доказване на „революционния” статус. Времената са хаотични, няма морални ценности, насилието е повсеместно и неконтролируемо, хората правят каквото си искат, изправени един срещу друг, борейки се за живота си, дори в някои региони на страната се разпространява канибализъм.

1985 г. основан е Българският футболен съюз в град София. В него членуват 44 професионални и 490 аматьорски клуба. Седалището му е в София.

БФС е правоприемник на Българската федерация по футбол (БФФ) (1962-1985). Съюзът е самодейна, масова обществена организация, която ръководи развитието на футбола в страната и носи непосредствена отговорност за дейността на футболните клубове. Главната цел на БФС е да работи за масовото и системно практикуване на футболната игра от младежта и трудещите се, да издига равнището на българския футбол до най-добрите световни постижения и да възпитава у футболистите моралните добродетели.

Футболният съюз е член на ФИФА от 1923 г. и член на УЕФА от 1954 г.

инфо: dariknews.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.