Интересни факти от днес, 3 юли

джим морисън

1971 г. Джим Морисън, водещият певец на групата „Доорс”, е намерен мъртъв в апартамента си в Париж. И до днес смъртта му остава загадка.

1608 г. град Квебек е основан при устието на река Сейнт Лорънс от френския изследовател Самюел дьо Шамплен. Квебек е първото значимо селище на европейците на територията на Канада.

По времето, когато Шамплен основава града, европейските сили се съревновават в поделянето на света. Французите вече са изследвали част от района в средата на 16 в., когато Жак Картие го обявява за френско владение. Шамплен пристига през 1603 г. и започва с изследването на залива Сейнт Лорънс. После картографира териториите от Нова Скотия надолу по крайбрежието до днешния Кейп Код.

През 1608 г. Шамплен оглавява експедиция от 32 души и основава Квебек. Бащата на Нова Франция разчита и се доверява на своите туземни водачи, което му позволява да събере важни културни и географски данни. Той консолидира френските териториални претенции в Новия свят и неговите съюзи с планинците и хуроните допринасят за опазването им, както и за разрастването на търговията с кожи.

Шамплен прекарва остатъка от живота си в администриране на колониите и умира в Квебек през 1635 г.

Най-интересната част от града днес е историческият район, известен като Вю-Квебек. Старият Квебек е обграден от 4,6 км стени, които са единствените запазили се укрепен градски стени, които могат да се видят в Северна и Южна Америка, на север от Мексико. Тази историческа ценност е включена в списъка със световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1985 г. под името „Историческата местност на Стария Квебек”.

Друга забележителност на града е базиликата Света Богородица и нейният интериор, изцяло обновен след пожар през 1922 г. Оригиналната постройка е издигната през 1647 г., а след което е реконструирана през 1771 г. Известна е като Нотр Дам дьо Квебек и също е част от културното наследство на ЮНЕСКО.

1912 г. провежда се за пръв път Оперният фестивал в Савонлина във Финландия.Фестивалът се провежда всяка година в разположения край езеро средновековен замък „Свети Олаф”, построен през 1475 г.

Проявата е следствие от желанието за независимост на Финландия от началото на 20 в. По време на национална среща в замъка „Свети Олаф” през 1907 г. финландската оперна певица Айно Акте, световноизвестна по онова време, подхвърля идеята за създаване на такъв фестивал в замъка.

След 1917 г. фестивалът престава да се провежда поради сложната политическа обстановка във Финландия – заради Първата световна война, подписването на декларация за независимост, а след това и Гражданската война.

През 1967 г. фестивалът отново е открит с постановка на операта „Фиделио” от Бетховен, изпълнена от млади финландски оперни певци.

1915 г. в Турция са пуснати в обращение първите банкноти. Любопитен факт е, че през 2001 г. в Турция е пусната в обращение и най-голямата в света банкнота.

По времето на отпечатването й, независимо от астрономическия й номинал от 20 милиона лири, тя е равна само на 12,5 долара. Две години по-рано в Турция започват да печатат десетмилионна банкнота. Тогава властите обещават, че тя ще бъде последната толкова голяма банкнота, но не успяват да удържат на думата си.

Първите турски пари на стойност 1000 лири се появяват през 1927 г. През 1995 г. в Турция бе въведена в обращение и банкнота от 1 милион лири, което представляваше 25 долара, а след две години се появи петмилионна банкнота, приравнена към 27 долара.

1940 г. започва „Операция Катапулт”, в която британската флота, идваща от Гибралтар, напада Френската атлантическа флота, разположена в Мерс ел Кебир.Операцията протича до 8 юли, като кулминацията й е битката при Мерс ел Кебир (край Оран, Алжир).

Morkadis

След поражението на Франция във Втората световна война, новото колаборационистко правителство подписва т.нар. Компиенско примирие с Германия, чл.8 на което гласи, че всички френски военни кораби трябва да се съберат в пристанищата за преброяване и разоръжаване под германски или италиански контрол. По онова време френският флот е нареждан сред най-могъщите в света – освен многобройните единици от различен клас в състава му влизат и съвсем новите линейни кораби „Дюнкерк”, „Страсбург”, „Ришельо” и „Жан Бар”. Попадането на тази сила във вражески ръце би било изключително опасно за Великобритания.

На 24 юни 1940 г. френският министър на отбраната издава секретна заповед, според която екипажите трябва да предприемат специални секретни мерки, за да не допуснат завземането на корабите от силите на който и да е противник или държава. Ако това все пак се случи, то те не трябва да попадат цели в противникови ръце.

Въпреки че е известено за френските намерения, командването на Кралския британски флот, опасявайки се, че по един или друг начин френските кораби ще попаднат във вражески ръце, спешно разработва „Операция Катапулт”, целяща предотвратяването на тази опасност. Като приоритетна цел са определени корабите в Мерс ел Кебир, за чието неутрализиране е създадено т.нар. Съединение H, базирано в Гибралтар.

В нощта на 3 юли британски въоръжени отряди внезапно атакуват френските кораби, намиращи се в английските пристанища. Единствено екипажът на подводницата „Сюркуф” в Портсмът успява да реагира при нападението, като при стълкновението загиват трима британци и един французин. Завзети са линейните кораби „Париж” и „Курбе”, подводницата „Сюркуф”, два разрушителя, осем торпедни катера и пет подводници. Френските екипажи са интернирани, като по-късно една част са върнати във Франция, а друга влиза в силите на Свободна Франция под командването на генерал Дьо Гол.

След дълги преговори, започнали още преди стартирането на „Операция Катапулт” между английския главнокомандващ в Средиземно море адмирал Кънингам и командващия френската ескадра адмирал Жофруа, французите се съгласяват да разтоварят горивото си, да демонтират по-важните части от оръдейните механизми и част от екипажите им да бъдат репатрирани.


След поставянето на ултиматума, командващият френската ескадра протака преговорите почти през целия ден – водещият преговорите Холанд е допуснат на борда на Дюнкерк едва в 16.15 ч. Междувременно англичаните получават радиограма от главното командване с настояване за възможно най-бързо приключване на въпроса и предупреждение за евентуално пристигане на френски подкрепления.

В 17.54 ч. английските кораби откриват огън. След като изваждат от строя три от четирите френски линейни кораба, англичаните пренасят огъня си по бреговите батареи и укрепления, но почти веднага след това по радиото и със светлинни сигнали от брега французите молят за спиране на огъня. Съмървил заповядва прекратяване на стрелбата в 18.12 ч. – около петнайсет минути след започването й.

Същевременно той, под прикритието на димна завеса, отклонява ескадрата си по-далеч от обсега на бреговите батареи, оставяйки входа на пристанището открит и същевременно изпраща съобщение до французите, че ако не види техните кораби да потъват, отново ще открие огън.

В отговор на британския удар по базата в Мерс ел Кебир, през нощта на 4 срещу 5 юли френски бомбардировачи „Мартин 167” бомбардират английската база в Гибралтар, но без никакъв успех.

1962 г. след продължителна колониална война френският президент Шарл дьо Гол провъзгласява независимостта на Алжир от Франция. През 1830 г. французите налагат своята власт в Алжир, използвайки като повод инцидент със свой дипломатически представител. На френските колонизатори обаче им се налага да водят жестока борба за всяка педя алжирска земя с местното население.

През 1954 г. в Алжир е създаден Фронт за национално освобождение, чиято цел е отхвърлянето на френското господство и извоюването на независимостта на страната. Започва партизанска война срещу френските колониални власти. През септември 1959 г. Париж официално признава правото на независимост на Алжир.

В резултат от проточилата се осем години война за независимост на Алжир са сключени т.нар. Евиански споразумения на 18 март 1962 г. След провеждане на референдум (на 3 юли) е обявена независимостта на Алжир на 5 юли 1962 г. Пръв алжирски президент става Ахмед Бен Бела.

През 1965 г. е извършен военен преврат и на власт идва Хуари Бумедиен, министър на отбраната и бивш съратник на Бен Бела. Той провъзгласява курс на строителство на социалистическа по идея, но прагматична по дух икономически и политическа система, с отчитане н алжирската специфика и без ориентация към какъвто и да е образец.

1971 г. Джим Морисън, водещият певец на групата „Доорс”, е намерен мъртъв в апартамента си в Париж. И до днес смъртта му остава загадка.

Както твърди по-късно приятелката му Памела Кърсън, тя се събужда в 3.00  ч. през нощта от някакъв шум. Вижда, че Джим не е в леглото, и отива до банята. Намира го да лежи безжизнен. Вика полиция и лекар, който заключава, че смъртта е настъпила от сърдечен удар. Морисън е погребан четири дни по-късно в парижкото гробище „Пер Лашез”.

Години по-късно някогашен управител на парижкия нощен клуб „Алказар” споделя, че Джим Морисън е умрял от свръхдоза хероин в тоалетната на заведението му. Въпросният собственик – Сам Бърнет, пише книга „Краят: Джим Морисън”, в която разкрива укривани дотогава факти. Бърнет твърди, че изпада в шок, когато открива безжизнения певец и моли лекар, който е в клуба, да го прегледа. Докторът само установява смъртта. Тъй като Морисън имал пяна по носа си и малко кръв, лекарят предполага, че е от хероин.

Бърнет твърди, че двама наркодилъри изнасят тялото му от клуба и го отнасят в апартамента му в хотела. Те настояват, че той не е мъртъв, а е в безсъзнание. Бърнет иска да повика „Бърза помощ” и полиция, но неговият бизнес партньор Пол Пакини му нарежда да мълчи, за да бъде избегнат скандал и затваряне на заведението.

Морисън пристига в Париж през март 1971 г. В този момент той вече е една от най-ярките звезди от сцената, всеки знае хитовете „Break on Through” и „Light My Fire”, току-що е завършил албума си „LA Womanhe”, който става един от най-великите на „Доорс”. Междувременно го осъждат за неприлично поведение и обида, след като показва интимните си части на концерт във Флорида.

В Париж Джим води луд живот с приятелката си Памела Кърсън. Злоупотребява с наркотици и алкохол и много скоро става напълно зависим от тях. Нощите си вокалистът на „Доорс” запълва с бурни партита в клуба на Бърнет. По онова време в него се събира парижкият елит, който се отдава на запои до зори.

1979 г. Джими Картър започва да финансира тайно афганистанските муджахидини.Американският президент подписва секретен президентски указ, санкциониращ финансирането на антикомунистическите сили в Афганистан.

С това се дава старт на програмата „Циклон” на ЦРУ, целяща създаване на международно терористично движение, което да разпространи ислямския фундаментализъм в Централна Азия с цел да „дестабилизира” Съветския съюз. В следващите години са изразходени 4 млрд. долара за изграждането на ислямистки тренировъчни лагери в Пакистан.

„Циклон” е една от най-продължителните и най-скъпи секретни операции на ЦРУ, чието финансиране започва с 20-30 млн. долара годишно и към 1987 г. достига до 630 млн. долара годишно. Съветникът на Картър по националната сигурност Збигнев Бжежински твърди, че американската помощ за афганистанските муджахедини е предшествана от усилията на САЩ по въвличане на СССР в скъпоструващ и по възможност отвличащ военен конфликт по подобие на Виетнамската война.

Програмата „Циклон” се основава преди всичко на използването на пакистанското разузнаване (ISI) като посредник за разпределяне на финансирането, снабдяването с оръжие и обучение на афганистанските сили за съпротива. ISI се занимава с въоръжаването и обучението на над 100 000 бунтовници в периода от 1978 до 1992 г. Те също така се занимават с вербовка на доброволци от арабските държави в редовете на афганистанската съпротива за борба със съветските войски в Афганистан.

САЩ предоставят два транша икономическа помощ и военни споразумения за подкрепа на Пакистан в неговата роля във войната против съветските войски в Афганистан. При продажбата за Пакистан на неамериканско оръжие за войната в Афганистан съдейства Израел. По такъв начин на страната са предоставени от 3 до 20 млрд. долара за подготовка и снабдяване на отрядите на муджахидините с различни видове въоръжение.

Програмата се увеличава от година на година благодарение на активната подкрепа на някои американски политици и държавни служители, като конгресмена Чарлз Уилсън и Гордън Хъмфри, директорът на ЦРУ Уилям Кейси и заместник военният министър Фред Айкъл.

САЩ губят интерес към Афганистан след извеждането от него на съветските войски. Американското финансиране на лидера на афганистанската съпротива Гулбуддин Хекматияр и неговата Ислямска партия на Афганистан веднага е прекратено. САЩ намаляват и обема на своята помощ за афганистанските бежанци в Пакистан.

1985 г. състои се премиерата на филма „Завръщане в бъдещето” в САЩ.Американската научно-фантастична приключенска комедия е режисирана от Робърт Земекис, по сценарий на Земекис и Боб Гейл. Филмът е носител на награди „Оскар”.

Историята разказва за Марти Макфлай – 17-годишен тийнейджър, живеещ в Хил Вали, Калифорния. Обикновено момче, любител китарист, и не понася да го наричат пъзльо. Единственият му приятел, освен приятелката му Дженифър, е ученият и изобретател д-р „Док” Емет Браун, смятан от повечето си съграждани за чудак, ако не и смахнат.

На сутринта на 25 октомври 1985 г., д-р Браун му се обажда и го моли да се срещнат в 1.15 ч. през нощта. Същия ден, след училище, Марти и Дженифър са помолени да дадат дарение за възстановяване на градската часовникова кула, ударена преди 30 години от мълния, която е повредила часовника, и той е спрял да работи.

Когато се връща у дома, Марти вижда, че семейната им кола е смачкана, а безволевият му баща Джордж бива тормозен от шефа си Биф Танън, който е взел назаем и блъснал колата. На вечеря майка му Лорейн си припомня как е срещнала Джордж, когато баща й го блъснал с колата си, докато стоял зазяпан по средата на пътя.

На срещата през нощта Док му показва ДеЛореан, който е преработил в машина на времето. Пред камерата на Марти Док обяснява, че колата е програмирана да се пренася в предварително зададено време, когато достигне 88 мили (около 140 км) в час, използвайки плутониев атомен реактор, за да получи необходимите за прехвърлянето 1,21 гигавата енергия. Като демонстрация как става управлението, Док въвежда на циферблата датата 5 ноември 1955 г. – денят, когато е изобретил флукс-кондензатора, който прави възможно пътуването във времето.

След това Док обявява, че смята да посети бъдещето. В този момент обаче се появяват с Фолксваген двама либийски националисти, от които той е откраднал плутония, и го застрелват. Марти побягва с ДеЛореана, и при опита си да избяга от националистите достига осемдесет и осем мили в час, и е прехвърлен в миналото…

След успеха на филма, през 1990 г. са заснети успоредно две продължения – „Завръщане в бъдещето 2” и „Завръщане в бъдещето 3”. Обсъждана е идеята за четвърта серия, но Майкъл Джей Фокс се разболява от Паркинсон, и участието му става невъзможно, а с това и заснемането на още серии.

инфо: dariknews.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.