Интересни факти от 5 декември

7

1975 г. в София е открит голям комплекс студентски общежития, известен като Студентския град. Първоначалното му название е Студентски град „Христо Ботев”. Намира се в полите на Витоша, близо до кварталите „Дианабад” и „Дървеница”.

1492 г. Христофор Колумб става първия европеец, който стъпва на остров Испаньола (дн. Хаити и Доминиканска република). По това време там живеят индиански племена – араваки, сибонеи, куискуея и кариби.

До пристигането на Колумб местните жители вече наброяват 400 000 души. В предколониалния период на развитие облика на местната култура дават предимно араваките. Корените на тези племена всъщност са във Венецуела. През 7 в. пр.Хр. тези индианци минават покрай малките Антилски острови и си харесват Еспаньола, където се заселват. Около 1600 г. обаче повечето измират от коварна епидемия.

Когато Колумб стъпва на острова, първата му задача е да провери дали има златни съкровища. Разочарован, той намира само пристанищата Валпарайсо, Томас и Пунта Санта. С помощта на араваките и като използва останките от претърпелия корабокрушение флагмански кораб „Санта Мария”, заседнал на риф, той изгражда малък форт. Нарича го Ла Навидад. Преди да потегли обратно за Испания с другия кораб от експедицията – „Ниня”, Колумб оставя 40 човека от екипажа си във новопостроения форт. Така Ла Навидад става първата колония на Испания в далечна Америка.

Когато отново се връща на остров Еспаньола на 28 ноември 1493 г., Колумб намира само руини от форта. Араваките са унищожили укреплението, подразнени от завоевателните мераци на испанците. Колумб отговаря на удара, като пленява част от индианците и ги изпраща като роби в Испания.

1848 г. започва Калифорнийската златна треска. В съобщение до Конгреса на САЩ американският президент Джеймс Полк потвърждава, че в Калифорния е открито голямо количество злато. Това дава началото на истерията на т.нар. Калифорнийска златна треска, отличаваща се с масова миграция на хора към района.

Според една от версиите за първите находки на 24 януари с.г. Джеймс У. Маршал, работещ по това време за агронома от Сакраменто Джон Сатър, открива буца злато в Сатърс Мил, близо до Колома.

Според друга история обаче някъде в подножието на плaнинaтa Cиepa Heвaдa в Kaлифopния пpи изграждането на водно колело в река за задвижване на трион за бичене на дървен материал, eдин oт paбoтницитe виждa нeoбиĸнoвeнa cĸaлa, ĸoятo пpoбляcвa c жълти нюaнcи. Дотогава никой не предполага, чe в дивия и слабо населен район около Cиepa Heвaдa имa гoлeми зaлeжи oт злaтo, ĸoитo пoтoцитe oтмивaт и cтpyпвaт в пoднoжиeтo нa плaнинaтa oт милиoни гoдини.

Cлeд oтĸpитиeтo coбcтвeниĸът нa зeмятa пожeлaва дa продължи да ce зaнимaвa нa cпoĸoйcтвиe c живoтнoвъдcтвo и нaĸapва paбoтницитe cи дa зaпaзят тaйнaтa. Нoвинaтa обаче изтича и мaлĸoтo тoгaвa гpaдчe Caн Фpaнциcĸo бързо ce пpeвръща в пpитeгaтeлeн цeнтъp зa вcичĸи злaтoтъpcaчи. Mнoгo cĸopo натам се устремяват цели тълпи от изĸyшeни в тъpceнeтo нa злaтo xopa oт вcичĸи ĸpaищa нa CAЩ, oт Eвpoпa и от Южнa Aмepиĸa.

Mнoзина пристигат в Kaлифopния c влaĸoвe пo нoвocтpoящи ce cпeциaлнo зa cлyчaя жeлeзoпътни линии, нo пpи вcичĸи пoлoжeния c тoгaвaшнoтo тexнoлoгичнo нивo пътyвaнeтo oтнeмa мeceци. От Ню Йорк до Калифорния се е стигало с кораб за 35 дни за тогавашни 90 долара.

Kaлифopнийcĸaтa злaтнa тpecĸa ce пpeвpъщa в cвeтoвeн фeнoмeн. Пpeз 1849 г., пъpвaтa гoдинa cлeд oтĸpивaнeтo нa злaтoтo, пристигналите злaтoтъpcaчи ca нaд 39 000, a пpeз cлeдвaщaтa – нaд 45 000, ĸaтo пo мope пpиcтигaт oщe нaд 40 000 чyждeнци. Πoдoбeн pъcт нa нaceлeниeтo, пoдxpaнвaн oт злaтoтo, ce нaблюдaвa и пpeз cлeдвaщитe гoдини. Любопитен факт е, че пpeди златната треска нaceлeниeтo нa цeлия щaт Kaлифopния e oĸoлo 100 000 дyши, ĸaтo зa гoдинитe нa злaтнaтa тpecĸa тo ce yтpoява, a мaлĸoтo гpaдчe Caн Фpaнциcĸo ce пpeвpъщa в eдин oт нaй-гoлeмитe гpaдoвe нa Ceвepнa Aмepиĸa.

Златните запаси в Калифорния обаче се оказват сравнително малки и повечето златотърсачи намират злато, колкото да покрият всекидневните си разходи. Πo-гoлямaтa чacт oт тях нe пocтигaт ycпex, изxapчвaт cпecтявaниятa cи и фaлиpaт, ĸaтo нaй-пeчeливши oт цялaтa иcтepия ce oĸaзвaт пpoдaвaчитe на алкохол и нa инcтpyмeнти зa злaтoдoбив. Златната треска в Калифорния продължава 10 години и приключва през 1858 г., когато пък започва Колорадската златна треска.

1931 г. в Москва е взривена най-високата православна църква в света. Катедралният храм „Христос Спасител” на брега на река Москва е съборен след лично разпореждане на Сталин.Непосредствено след прогонването на армията на Наполеон от Русия император Александър I подписва на манифест, с който обявява намерението си за изграждане на катедрален храм в чест на Христос Спасителя, с който да се изрази благодарността на руския народ към Бога за спасяване на Русия от врага и който да служи като храм-паметник на жертвите на руския народ.

Първият архитектурен проект за катедралата е завършен от самия император през 1817 г., изпълнен в неокласистичен стил и масонски символи. Започва изграждането на храма на най-високото място в Москва, което скоро се оказва, че е с нестабилна почва. Междувременно Александър I е наследен от своя брат Николай I, който за разлика от него е дълбоко вярващ православен християнин, на когото масонските и неокласистични елементи не му допадат.

Император Николай I нарежда на своя архитект Константин Тон да направи нов архитектурен план за църквата, който да бъде изработен по примера на „Света София” в Константинопол. Новият план в неовизантийски стил е одобрен и през 1839 г. започва изграждането на храма на новоизбраното място, на което имало от 1547 г. женски манастир и който е преместен.

Morkadis

За изграждането на високата 105 м църква „Христос Спасител” са необходими над 44 години – то приключва едва през 1860 г. Вътрешната украса и изографисването на храма продължават да се изработват от най-добрите руски художници и резбари и през следващите двадесет години след построяването му. Катедралата е осветена на 26 май 1883 г. в деня на коронясването на император Александър III.

След Октомврийската революция в Русия от 1917 г. започват репресии срещу Руската православна църква и нейните свещенослужители, много от храмовете й са разрушени. Подобна съдба сполетява и катедралата Христос Спасител.

През юни 1931 г. лично Сталин дава разпореждане църквата да бъде разрушена, тъй като на мястото й трябвало да се изгради Дворец на Съветите. Сградата е замислена в типичния сталинистки стил, редом с който да бъде построена гигантска кула с височина 415 м, на която да бъде поставена огромна статуя на Ленин. Заложеният няколко тона тротил изравнява сградата със земята.

Строителството на Двореца на съветите обаче е спряно поради недостиг на финансови средства, както и поради честите наводнения от разливащата се река Москва, която се намира в непосредствена близост до строежа. По време на Втората световна война металните елементи на конструкцията са претопени. Така наводнените основи на Двореца на Съветите остават и след края на войната до времето на Никита Хрушчов, когато са преустроени в обществен басейн.

Любопитен факт е,ч е в края на 80-те години възниква обществено движение за възстановяването на църквата „Христос Спасител”, чиято движеща идея е покаянието. С края на комунизма в Източна Европа и краха на Съветския съюз Руската православна църква започва възстановяването на църквата „Иисус Спасителя” през февруари 1990 г. Подписката за набиране на необходимите средства е открита през 1992 г. Проект за възстановяването на храма изготвя реставраторът Алексей Денисов.

Строителството на новата църква се ползва с поддръжката на много обществени групи, въпреки че не се съпровожда с онази дълбока религиозност, историческа и духовна идея, която движела строителите един век назад.

По времето на строителството има немалко спорове, протести и дори обвинения към властите в корупция и слухове за политически игри с крупни доставки. Самото строителство обаче е добре организирано с всички усилия на властите и Църквата и върви с усилени темпове.

При възстановяването на храма авторът на проекта Алексей Денисов се оттегля и на негово място идва Зураб Церетели, който завършва строителство, като отстъпва от първоначалния проект на Денисов, утвърден от московските власти. Под негово ръководство на белокаменните стени се появяват бронзови композиции, не свойствени за православния храм. Стенописите в интериора на църквата са поверени на протежирани от Церетели художници, като тяхната ценност също се оспорва.

В края на 1999 г. новият храм „Христос Спасител” представлява завършено копие на своя исторически предшественик. На 31 декември 1999 г. храмът е отворен за вярващите и за обществеността. В нововъзстановения храм в нощта на 6 срещу 7 януари 2000 г. е отслужена първата тържествена рождественска литургия. Църквата официално е осветена на 20 август 2000 г.

1933 г. в САЩ официално е отменен сухият режим. Режимът е отменен от Франклин Рузвелт след избирането му за президент.

Режимът е въведен през 1920 г. от президента Удроу Уилсън. Решението на Уилсън е следствие от протестантските му убеждения. С влизането в сила на 18-ата поправка на Конституцията, известна като Dry Law и приета на 19 октомври 1919 г., се забранява производството и продажбата на напитки, които имат алкохолно съдържание повече от 1 градус.

В следващите години в страната процъфтява нелегалното производство на алкохол, а спиртните напитки се внасят контрабандно през границите с Мексико, Канада и по море от Карибските острови.

1936 г. Съветският съюз приема нова конституция. Въведена от Йосиф  Джугашвили тя е представяна като най-забележителния документ на своето време.

След Октомврийската революция на 10 юли 1918 г. била приета първата руска (на РСФСР – Руска съветска федеративна социалистическа република) конституция, последвана от първата съветска (Ленинска) конституция от 31 януари 1924 г. Социалистическото право заменило руското самодържавие.

Ленинската конституция била заменена от Сталинската конституция от 5 януари 1936 г., писана от болшевишкия революционер Николай Бухарин. „Любимецът на партията” Бухарин бил разстрелян през 1937 г. заедно с остатъците от старата ленинска гвардия, разорила Русия.

Във връзка със създаването на „първата демократичната съветска конституция”, Сталин в характерния си афористичен стил заявил, че след влизането в сила на новата конституция в СССР „животът станал по-добър и по-весел в СССР” по аналогия с крилата фраза на френския конституционалист и юрист Пиер Вергниауд, че „революцията изяжда децата си”.

При революционните промени, конституционните следват победителите и в РСФСР също била приета нова конституция през 1937 г. На 7 октомври 1977 г. в СССР била приета Брежневската конституция, последвана от нова конституция и в РСФСР.

1936 г. създадена е Автономната съветска социалистическа република Коми.Страната просъществува до 1991 г., когато се преобразува в Република Коми като субект в състава на Руската Федерация.

1945 г. американски бомбардировачи изчезват безследно над Бермудския триъгълник.

Пет бомбардировача излитат от военновъздушната база във Форт Лодърдейл, Флорида за рутинна тричасова мисия. Полетът трябвало да ги отведе 190 км на изток и 117 км на север. Впоследствие обратният им път бил около 190 км. Те обаче така и не се завръщат в своята база.

Районът, в който изчезват безследно, е известен още като Бермудският триъгълник. Той е известен и с мистичните изчезвания на морски и въздушни съдове, както и с факта, че предизвиква множество смущения в различни по тип апаратури, включително радио и компас.

Съществуват различни хипотези, опитващи се да обяснят тези изчезвания, които се свързват с необичайни климатични явления, необикновени магнитни сили или отвличане от НЛО. Според други автори обаче, изчезванията на морски и въздушни съдове в тази част на света не е по-често явление отколкото на други места в световния океан и могат да се обяснят с естествени причини.

В научните среди са направени опити за обяснение на явленията, които са се случили в зоната на Бермудския триъгълник и които причиняват изчезването на морски и въздушни съдове. Съществуват няколко основни научни хипотези.

Едната от тях е свързана с географските характеристики на района, където се срещат студеното Лабрадорско и топлото Гълфстриймско течение, като менят често своята скорост и местоположение. Това създава нерегулируеми вихри и чести мъгли, които притежават значителна сила и затрудняват движението на съдовете.

Съществуват и теории, свързани с необичайни магнитни явления или генериране на инфразвук от морските вълни. Или че отдолу (под морето) има голямо находище на магнетитна руда (руда, от която правят магнитните стрелки на компасите.

1949 г. Йерусалим е провъзгласен за столица на новата държава Израел. Съгласно конституцията на държавата Израел, Йерусалим е нейната единна и неделима столица.

На иврит името на града се произнася Йерушалайм, на арабски – ал-Кудс или Ерусалим. В библейски контекст Йерусалим е древен град в Близкия Изток от ключово значение за монотеистичните религии (Авраамически религии) – юдейство, християнство и ислям.

От създаването на Израел досега правителство остава основният играч в икономиката на Йерусалим. То генерира голям брой работни места и предлага субсидии и стимули за нови бизнес инициативи. Исторически погледнато икономиката на Йерусалим е била подкрепена единствено от религиозните поклонници, тъй като градът е разположен далече от големите пристанища в Яфо и Газа.

Палестинските автономни власти претендират Източен Йерусалим да стане тяхна столица. Повечето държави членки на ООН смятат за столица на Израел град Тел Авив и затова техните посолства са там.

Въпреки че Тел Авив остава финансовият център на Израел, голям брой компании се местят в Йерусалим. Индустриалният парк Хар Хотцвим в Северен Йерусалим е дом на някои от най-големите корпорации в Израел ката Интел, TEVA, Офир Оптроникс и ECI Телеком.

1975 г. в София е открит голям комплекс студентски общежития, известен като Студентския град. Първоначалното му название е Студентски град „Христо Ботев”. Намира се в полите на Витоша, близо до кварталите „Дианабад” и „Дървеница”.

След 1990 г. в района запова застрояването и на друг тип сгради, непредназначени за студенти, което трайно променя облика на първоначално замисления студентски комплекс.

1977 г. в България е възстановена общината като селищна система. Цялостна класификация на населените места в България се осъществява за първи път през 1973 г. с Разпореждане №245 на Министерския съвет. Тя е извършена във връзка с необходимостта от изграждане на йерархична териториална организация на единната система за комплексно обществено обслужване – елемент на Националната програма за повишаване на материалното и културното благосъстояние на народа.

През 1977 г. с формирането на селищните системи като нов тип общини е извършена функционална типизация и на общините в страната. Тя съществува едновременно с типизацията на населените места и представлява нейно йерархично продължение.

Функционалния тип на общините е основна интегрална характеристика. Тя е определена от 13 броя критерии и показатели и дава административна, демографска, стопанска и териториално-устройствена характеристика на всяка община.

2005 г. във Великобритания са узаконени еднополовите бракове. Решението всъщност допуска регистрирането на гражданско партньорство. При него двойката подписва документи в строго административна процедура.

Едва през 2013 г. двете камари на британския парламент приеха законопроекта за еднополовите бракове. Законът влезе в сила през 2014 г. 390 членове на Камарата на лордовете гласува против предложението за по-нататъшно обсъждане на документа, 148 – за. Долната камара на парламента – Камарата на общините – одобри законопроекта.

инфо: dariknews.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.