Истината за вредата от мобилните телефони

телефон

Страх и подозрения витаят около едно от най-знаковите открития на епохата, в която живеем – мобилната комуникация.

Като всяко изобретение от такъв масов характер и около GSM-ите се завихрят огромен брой конспирации и странни случаи. Подобен ефект върху масовото съзнание не е новост и е познат от стотици години. В края на ХIХ век например, когато в Америка навлиза електрификацията, мнозина са говорели за непредсказуемите вреди, които новата енергия
може да причини на човешкото здраве.

Според популярни представи и суеверия „електричеството, което капе от тавана в дома ви“, се попива от тялото и окончателно обърква нормалните биотокове.

Затова почти не минава месец, без световните медии да не ни стреснат с някое заглавие, свързано с рисковете от използването на мобилните устройства.

Конспирациите са главно в две посоки. Първата е, че безжичните телефони са опасни за здравето, защото причиняват рак, репродуктивни проблеми и разбиват съня. Другата е, че чрез тях се нарушават правата ни на неприкосновеност – накратко, подслушват ни.

Между най-разпространените теории, които съпътстват модерните комуникационни устройства още от създаването им, е тази за вероятността те да причиняват злокачествени заболявания.

След много „за“ и „против“ напоследък изглежда, че дори сериозни институции приемат този риск за съвсем реален. През 2011 г. даже Световната здравна организация (СЗО) класифицира радиоизлъчването на мобилните телефони като потенциален канцероген. Към момента са проведени множество изследвания относно това влияние, но данните са противоречиви. Все пак мобилният телефон разпространява електромагнитно излъчване, което може да предизвика повишаване на температурата на живите тъкани и да доведе до възникването на хромозомни аберации (отклонение в развитието или растежа) при клетките.

Тъй като обикновено телефонът се намира в непосредствена близост до човешкото тяло, има опасения за потенциална вреда за организма вследствие на излъчването му.

Наскоро в свой репортаж CNN разказа за едно от тези проучвания. Според него при активна употреба на мобилен телефон по половин час на ден в продължение на 10-годишен период има 40 процента повишен риск от глиома – вид мозъчни тумори.

Освен това се оказва, че мобилните телефони действат зле и на съня.

Само един час използване на мобилен телефон по вечерно време може да влоши качеството на съня, твърдят група швейцарски учени пред в. „Сънди мирър“. Изследователите се позовават на резултата от опитите, които провели с 16 млади мъже. Половината от доброволците били подложени на радиоактивно излъчване от мобилен телефон в продължение на един час точно преди лягане. Като следствие учените наблюдавали определено и повтарящо се увеличаване на мозъчната активност.

С нейното покачване били отчетени и смущенията в характеристиките на съня. Втората група мъже, които не били облъчвани от мобилни телефони преди лягане, не показали никакви отклонения.

Това откритие на учените от Института по фармакология и токсикология в Цюрих се смята за едно от най-важните доказателства за възможните рискове, на които са изложени хората, ползващи мобилни телефони, коментира „Сънди мирър“. То потвърждава откритието на британския учен д-р Алън Прийс от университета в Бристол. Преди време той установи, че употребата на мобилни телефони забавя времето за реакция у хората, които ги използват.

Японският физик Цуйоши Хонду от университета „Тохоку“ пък е изследвал как действат сигналите от телефоните в затворени пространства, като вагони, автобуси и асансьори. Според него, ако голям брой пътници в метрото бъбрят, сърфират в интернет или пращат съобщения, магнитното лъчение става опасно високо.

Morkadis

Негови испански колеги от университета в Овиедо, обаче оспорват тези изводи, с аргумента, че телата на другите пътници снижават нивото на радиация. Лошото в случая е, че и двете изследвания се основават на теоретични модели, а не на реални измервания.

Заради вредата от електромагнитните лъчения производителите на мобилни апарати отдавна са задължени да спазват ограничения. Нивото на поглъщане на радиация от телефона зависи от телесното тегло и се измерва във ватове на килограм, като максимално допустимата му стойност е 1,6W/kg.

Най-опасно близо до тази горна граница са 5 модела: Huawei Vitra (1,49W/kg) Alkatel One Touch Evolve (1,49W/kg) Mototrola Moto E (1,5W/kg) Motorola Droid Ultra (1,54W/kg) и Motorola Droid Maxx (1,54W/kg).

инфо: 168chasa.bg

Вижте още: 

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ РАДИАЦИЯТА НА МОБИЛНИТЕ ТЕЛЕФОНИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.