Истински факти за Вселената с изумителен характер

вселена

Факти за Велената има изключително много на брой, кои по стандартни, кои не. Факт е, че самата Вселена е едно изумително явление и място. От изключително големите й размери, които не можем дори да си представим, до малките подробности, Вселената е място на съществуване, където се случват много неща. Учените – физици, астролози, астрономи и какви ли още не, постоянно се опитват да разгадаят тайните на тази жива материя, наречена Вселена. Ето и някой изумителни факти за нея:

1. Дори, когато стоиш на едно място, ти пак се движиш! – човешкото тяло и всеки обект на Земята никога не е в покой. Нашата галактика – „Млечния път“ се върти с 225 километра в секунда и се движи в Космоса с приблизителна скорост от 305 километра в секунда. Обединявайки тези факти се оказва, че ние се движим в Космоса с около 530 километра в секунда. Така че, за минута всеки от нас изминава почти 20 000 километра. Не се оплаквайте, че не пътувате достатъчно!

2.Има най-малко 10 милиарда трилиона звезди във Вселената. Цифрата, спомената по-горе, е доста голяма. Когато помислим, че има 10 милиарда трилиона звезди, култа ни към нашата звезда Слънцето, изглежда доста смешен, нищо че то е изключително важно за нас. Без него земния живот би бил немислим. Може би има повече звезди във Вселената, отколкото песъчинките взети заедно по всички земни плажове. Ако само 1% от тези звезди си имат прилежащи планети като нашата, то вселената буквално ще изобилства от живот!

3. Според астрономите голям астероид ще се сблъска със Земята, унищожавайки земния живот през 2029. Земята и преди е била удряна от астероид, по времето на динозаврите, така че защо да не се случи отново. Астероидът, които има вероятност да се сблъска със Земята се нарича Apophis. Смята се, че вероятността той да ни отмине е около 3%.

4. Неутронните звезди са много тежки. Какво всъщност е неутронна звезда? Казано накратко, това са едни от най-плътните обекти във Вселената. Когато големите звезди имат така наречената „супер нова експлозия“, те образуват във вътрешността или ядрото си неутронна звезда. Това всъщност става след разпада на ядрото, когато електроните и протоните, разположени там се превърнат в неутрони. Тези звезди имат диаметър само от около 8 километра, но тежат приблизително 100 милиона тона, което е повече от голяма планинска верига. Изумително нали!

5. Повечето от химичните елементи, изграждащи телата ни, са открити и в химичния състав на звездите. Около 60 % съставящи човешкото тяло са водород, кислород, азот, калций и въглерод. Те всички са в състава на звездите заедно с хелия.

6.Един милион планети като Земята могат да се поберат в Слънцето. Сравнено с другите звезди, то е класифицирано като звезда джудже! Дори да не е най-голямата звезда във Вселената, благодарение на него животът на Земята съществува.

7. Най-голямата планина в Слънчевата ни система се намира на Марс. Тези, които смятат Еверест за най-високият връх, грешат. Планината Olympus Mons, на съседната ни планета Марс, е най-голямата в нашата Галактика. Тя е съставена от скали и пепел с червен цвят и е висока 27 000 метра. Колосално, нали! В сравнение с нея, Еверест е като джудже. Тази вулканична планина, може да е най-голямата мечта или най-големия кошмар за любителите на алпинизма.

Е, това бяха едни от най-изумителните факти за Вселената. Сигурни сме, че ще ви харесат и ще ви бъде трудно да повярвате, че са истина, но те са научен факт!

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.