Историята на самозваният лекар Мартин Коуни, който спаси хиляди бебета

Мартин Коуни

Лекарите смятали Мартин Коуни за луд, а други за безпринципно алчно чудовище. Предявявали му обвинения в нарушаване на медицинската етика, но той само се усмихвал тъжно и се връщал при малките си пациенти. Всъщност Мартин Коуни не можел да наруши етиката, приета от здравните работници, защото бил самозванец и никога не бил учил за лекар. Но това не му попречило да спаси повече животи от многото почтени професори.

През 1903 г. по улиците на Бруклин, САЩ, се появяват странни плакати. В тях всички били поканени да разгледат… недоносени бебета, само за 25 цента. Атракцията била стая, в която били разположени инкубатори с недоносени бебета.

Стаята с инкубаторите била като музей или изложба на технологичен напредък.

Плакати и статии във вестници призовавали и заинтригували зрителите с шокиращата оферта. Дори за САЩ, където хората обичали да гледат циркове с изроди и считали хората с различен цвят на кожата по-нисши, дори за тях текстовете били твърде провокативни:

„Тук ще видите странни малки същества (до 25 наведнъж). Трудно е да се повярва, че всички те някога ще станат пълноценни хора. Те приличат повече на маймуни, отколкото на мъже или жени.”

Ето как популярното седмично списание World Fair пише за детската изложба и това не е най-необичайното описание.

Собственик на атракцията е германският евреин Мартин Коуни, който нарича себе си лекар. Той твърди, че е студент на френския лекар Пиер-Констант Будин, който създава първите в света инкубатори за недоносени деца. Всъщност Кони няма медицинско образование и, разбира се, не познава Будин.

Първите инкубатори за недоносени деца се появили в Париж през 1880 година. Коуни купил няколко от тези устройства във Франция и ги пренесъл в Берлинската техническа експозиция през 1896 година. Но това медицинско оборудване не предизвикало интерес сред германците, както между другото, и сред жителите на други европейски страни.

Статия за Мартин Коуни в един от чикагските вестници

Обикаляйки из Европа с инкубаторите си, Мартин Коуни осъзнал, че успехът трябва да се търси не при прагматични европейци, а от американците, алчни за зрелища. Този път „докторът“ успява да се установи в Бруклин, където неговото шоу работи от 1903 до 1940 година.

Заплатили само 25 цента, посетителите можели да видят със собствените си очи недоносени бебета и сложен за времето си, апарат за поддържане на живота им. Почти всички пари отивали в подкрепа за поддържане живота на малките пациенти – през годините Коуни не вземал нищо за себе си.

Morkadis

Поддържането на живота на едно дете на ден струвало 15 долара, което днес би било около 400 долара. Оказва се, че хората, дошли да гледат борбата за живот на мъничките пациенти, финансират живота им.

През първата половина на XX век недоносените деца не се считали за пълноценни деца и след раждането те просто били оставени да умрат без медицинска помощ. Мартин Коуни смятал това за нечовешко и неговото нестандартно решение за онова време, което се струвало като шега в медицинските среди, бил единственият шанс за спасение за хиляди деца.

Павилиона на Мартин Коуни на Чикагския ежегоден панаир

Една от жените, родила преждевременно споделила:
”Те просто отказаха да помогнат, като казаха че това бебе изобщо не би трябвало да се роди и просто трябва да го оставите да умре.”

Детето на тази жена имало късмет, защото съпругът й бил чул за д-р Коуни и му занесъл детето, което било безнадеждно от гледна точка на официалната медицина.

Инкубаторите донесени от Париж, били истинско чудо на технологиите. Те били направени от стъкло и стомана, а топлината им се подавала от парен котел. Вътре били инсталирани инструменти за контрол на влажността и температурата, а самото бебе надеждно защитено от досега на враждебния свят чрез прозрачни врати.

Персоналът бил внимателно подбран от Мартин Коуни

Всички служители на атракцията „инкубатор“ били внимателно подбрани. От кандидатите се изисквало преди всичко голяма отговорност, както и хигиена. От сестрите се изисквало да поддържат перфектна чистота в стаята, което при впечатляващ поток от посетители било много трудно. Хванатите да пушат или да пият служители били изхвърляни веднага.

За да обличат недоносени бебета, медицинските сестри, трябвало да търсят куклени аксесоари в магазините за играчки и дори да ги шият сами. Странният лекар със силен немски акцент не получил никаква подкрепа от колегите си. Напротив, всички го обвинявали в нечовечност и алчност.

Самозванецът не обръщал внимание и продължил да върши добро. През годините неговото шоу спасило 6500 деца. В началото на 40-те години то било затворено, тъй като в медицината настъпили положителни промени и децата, родени преждевременно, започнали да се обгрижват. Инкубаторите като тези, използвани от докторът-самозванец, започнали да се появяват в родилни домове и болници в Съединените щати и Европа.

Мартин Коуни изживял прекрасен дълъг живот, изпълнен с грижи за малките хора, и починал през 50-те години на 80-годишна възраст. Един от най-големите хуманисти на 20 век не е спечелил абсолютно нищо през годините на работа и е живял скромно.

Съвременен кувьоз

Трудно е да се оцени какво е направил Коуни за съвременната медицина – благодарение на този човек недоносените деца вече не се смятат за биоматериал и се признават за хора, които имат право на живот и се нуждаят от професионална помощ.

инфо: iskamdaznam.com

Вижте още:

Историята на един лекар, който няма друг избор, освен да се оперира сам

Маските, които лекарите носели по време на чумните епидемии

Това е Токсичната дама, която отрови лекарите, опитали да я спасят

9 странни факта за новородените, които лекарите не ви казват

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.