Йелоустоун е готов да изригне

йелоустоун

Ханк Хеслер, геолог от Йелоустоунския национален парк в САЩ, бие тревога – според неговите оценки природната катастрофа може да настъпи съвсем скоро.

Според данните на Хеслер през 2014 година са фиксирани около 1900 земетресения по целия парк, като силата и числеността на трусовете продължават да растат, а неотдавнашното повишение на равнището на земята на неговата територия също свидетелства за приближаващата катастрофа.

Ако опасенията на учения се потвърдят и гигантският супервулкан под Йуелоустоун започне да изригва, в резултат огромна територия рискува да се превърне в „мъртва зона“.

Американският физик-теоретик Мичиу Каку е напълно съгласен с геолога – по думите му, „когато Йелоустон се взриви, това ще унищожи Съединените щати такива, каквито ги познаваме сега“.

Според учените изригването ще бъде толкова грандиозно, че територия в радиус 160 км от епицентъра ще бъде унищожена напълно, а продуктите от изхвърлянето ще бъдат достатъчни да се покрият още около 1500 км наоколо.

В резултат на последното изригване на супервулкана Йелоустоун преди 640 000 години огромна част от Северна Америка се е покрила с около 30 см пепел, което е довело до изменение на климата и изчезване на много видове животни и растения.

Експертите отбелязват, че новото предполагаемо изригване ще доведе до гибел на животните, скок на цените и катастрофален дефицит на месо, зърно и мляко. Освен това животът без респираторна маска на лицето ще бъде невъзможен, тъй като вдишването на вулканичната пепел е равносилно на вдишването на малки частици стъкло.

инфо: megavselena.com

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. Stanimir Georgiev Karakashev 9 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.