Какви биха били извънземните на откритите от НАСА планети?

извънземно

7-те потенциално обитаеми планети в новооткритата от НАСА слънчева система TRAPPIST-1 крият много мистерии, като най-голямата от тях е дали поддържат извънземен живот.

Според учените това ще стане ясно в близкото десетилетие, а тъй като звездата на системата е млада, дори на 3-те планети с най-подходящи условия все още да няма живот, е много вероятно той да се развие с времето.

Учените обаче вече спекулират с въпроса какъв е животът на TRAPPIST-1, ако все пак го има.

Лиса Калтенегер, директор на Института „Карл Саган“ към Университета в Корнуел, излага своите предположения по въпроса.

„Новооткритите планети държат редорда за най-скалисти небесни тела в обитаемата зона. Нашата слънчева система има само две такива планети – Земята и Марс. Животът в тези светове е категорична вероятност, но той може да изглежда различно, тъй като е много вероятно да има силна ултравиолетова радиация на повърхността на тези планети“, заявява тя.

По нейни думи различната атмосфера предполага и различен живот. „Ако звездата е активна, както предполагаме, планетите ще се нуждаят от озонов слой, който да служи като щит срещу мощните ултравиолетови лъчи. Ако пранетите от TRAPPIST-1 нямат озонов слой (както младата Земя), животът ще трябва да се намира под земята или в океаните„, допълва тя.

Ако обаче планетите имат озонов слой и плътна атмосфера като Земята, условията биха били подобни на нашите. Именно затова, ако някъде в атмосферите на новите планети се засече озон, това би ги направило идеални кандидати за извънземен живот.

Това обаче далеч не е задължително условие, защото живот може да съществува и под повърхността на планетите. „Някои видове, понасящи радиация, са демонстрирали способността си да оцеляват на излагане на слънчевите УВ-лъчи в експерименти в Космоса. Важно е да се отбележи, че те правят това чрез преминаване в латентно състояние. Затова макар форми на живот да могат да оцелеят при подобни нива на радиация, вероятно те няма да могат да демонстрират активен метаболизъм„, заявява Калтенегер.

Според нея е възможно животът на тези планети да е в океаните или под повърхността, но това ще го направи по-труден за засичане от разстояние.

Други учени са на мнение, че ако на TRAPPIST-1 има интелигентен живот, извънземните биха пътували лесно и относително бързо до съседните планети, тъй като те са близо една до друга.

Ако имат развито зрение пък, то ще е различно от нашето. Светлината на планетите е приглушена, като при залез, но тя е в инфрачервения спектър. На хората ще са им нужни специални очила, тъй като ние не можем да виждаме инфрачервената светлина и всичко ще ни изглежда предимно тъмно.

инфо: actualno.com

Вижте още:

 

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.