Какви са тези странни неща, които виждате да плуват в очите ви?

1

Забелязали ли сте малките подобни на червейчета песъчинки, които се носят без посока в полезрението ви? Тези дразнещи малки „паяжинки“ се наричат мътнини и се срещат при близо 70 процента от хората. Какво всъщност представляват?

Мътнините са сенки, хвърлени от обекти, намиращи се в ясната и подобна на гел субстанция (стъкловидно тяло), която съставлява по-голямата част от интериора на окото и благодарение на която то запазва кръглата си форма. Когато премине през лещата, фокусираната светлина трябва да преодолее и въпросната субстанция, за да достигне ретината в задната част на окото. Тя се състои предимно от вода, но съдържа и протеини и различни други съставки.

Мътнините обикновено са протеини в стъкловидното тяло, които са се струпали заедно. Те блокират светлината и съответно хвърлят сянка върху ретината. Обикновено приличат на прозрачни кръгове или попови лъжички и стоят постоянно в окото.

2

Понякога малки кръвоизливи в окото могат да предизвикат мътнини, след като червени кръвни телца влязат в стъкловидното тяло. Те изглеждат тъмносиви и изчезват след време, когато кръвта от кръвоносните съдове в ретината се абсорбира.

Не на последно място, мътнините могат да се образуват от свиване на стъкловидното тяло, което се случва по принцип с напредъка на възрастта. Докато гелът се отдръпва от ретината, малки парченца могат да навлязат в него и да се превърнат в мътнини. Те обикновено приличат на паяжинки.

Мътнините се виждат най-ясно, ако се вгледате в нещо ярко, като например лист бяла хартия или синьото небе. Ще забележите, че те се движат заедно с окото ви. Понякога това е най-обикновено дразнение, с което хората свикват. Друг път обаче могат сериозно да попречат на зрението и да изискват операция. Процедурата включва премахването на гела и заместването му с физиологичен разтвор.

инфо: obekti.bg

Вижте още:

ТРЕТОТО ОКО – НАЙ-ПАЗЕНАТА ТАЙНА В ЧОВЕШКАТА ИСТОРИЯ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

4 коментара
  1. еlena 9 години ago
  2. Bate 9 години ago
  3. Анонимен 9 години ago
  4. emil5rov 5 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.