Какви ужасии откриха учените на дъното на „адския кладенец“ Бархаут (ВИДЕО)

Екип от пещерни изследователи от Оман бяха първите хора, спуснали се на дъното на дълбокия 112 метра „Адски кладенец“ в Йемен. За него местните хора вярват, че е населена с духове порта към подземния свят.

Естествено възникналата карстова фуния, официално известна като Кладенеца Бархаут, има зловещо изглеждащ кръгъл вход, широк 30 метра в диаметър. Той се намира в средата на пустинята в провинция Ал Махра в Източен Йемен, близо до границата с Оман.

В миналото изследователи аматьори са влизали в страховитата дупка, но до миналата година не беше известно някой да е стигал чак до дъното ѝ.

През 2021 г. група от 10 изследователи от Оманския екип за пещерни изследвания проучи Кладенеца Бархаур с помощта на система от въжета, която спусна надолу 8 души от екипа, а двама останаха отгоре. Малка група наблюдатели се беше събрала да наблюдава събитието, въпреки страшните легенди, които местните разказват за дупката.

„Чувствахме, че това е нещо, което ще разкрие едно ново чудо и част от историята на Йемен“, заяви пред AFP проф. Мохамед Ал Кинди, един от членовете на екипа.

Точната възраст на Кладенеца Бархаут не е известна, но е много вероятно да е милиони години.

Появили са се много местни митове, които обяснява възникването на дупката. Повечето я описват като затвор за джинове, което е причина за лош късмет. Някои хора вярват и че ако се приближат твърде близо, дупката може да ги издърпа навътре. Други твърдят, че зеещият отвор е супервулкан, способен да унищожи Земята, съобщава AFP.

В миналото хората са съобщавали за ужасна миризма, носеща се от голямата дупка – нещо, което дало повод за твърдения, че тя е порта към ада, а оттам и за начина, по който я наричат.

В действителност Кладенецът Бархаут е доста типична карстова фуния.

Когато пещерните изследователи се спуснали в нея, те стъпили на неравен назъбен под, покрити със сталагмити, някои от които стигали 9 метра височина, съобщава оманският Muscat Daily. Част от пода била покрита с пещерни перли – образувания в пещерите, подобни на сталактитите и сталагмитите, които се образъват от постепенно натрупване на минерали от капещата вода.

Пещерните перли са рядко явление и се образуват само върху тези части от пода, които са напълно равни.

В дупката екипът открил, че водата тече от няколко дупки в стените на около 65 метра под земната повърхност, създавайки малки водопади. Оттам идва и капещата вода.

Morkadis

Изследователите видели змии, жаби и буболечки в пещерната система, както и няколко мъртви животни, основно птици, които явно са паднали в ямата. Явно гниещите тела са причината за ужасната воня, усетена от местните, макар че според изследователите нямало някаква непоносима миризма вътре в дупката.

Екипът взел проби, които биха могли да разкрият още информация за фунията и как тя се е образувала. За изненада на мнозина, те не открили никакви джинове или проходи към ада.

източник: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Подводният град в Куба – това ли е изгубената Атлантида? (снимки)

Откриха „погребални алеи“, които приличат на извънземни (СНИМКИ)

Учени с изумителна находка на дъното на Черно море до България СНИМКИ

Твърде късно: 4 забележителности, които никога повече няма да видим (СНИМКИ)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.