Какво има в ядреното куфарче на САЩ, което може да погуби света

5

20-килограмово „куфарче“, което крие ядрените тайни на САЩ, осигурява контрол върху повече от 4000 ядрени бойни глави.

За него се заговори пак точно преди встъпването в длъжност на новия американския президент Доналд Тръмп. Точно преди церемонията по инагурация (въвеждането в длъжност, което датира от древен Рим) републиканецът милиардер е бил инструктиран и е получил ядрените кодове на САЩ.

Въпросното куфарче активира ядрения арсенал на САЩ и може да доведе до смъртта на милиони в рамките на час, отбелязва BBC.

То е наречено още президентската аварийна раничка и е под специална охрана.

“По сведения на тези, които са присъствали на такива брифинги преди, това е едновременно зашеметяващо и отрезвяващо събитие“, се казва в репортажа на NBC, посветен на предмета, залегнал не в един и два филма за тайните на САЩ.

Според NBC за брифинга, който се извършва от високопоставени служители на Пентагона в деня на встъпването в длъжност, се знае малко.

Известно е, че в „куфарчето“ има компютър, модеми, мобилни и спътникови телефони и дори инструкции за употреба, но не и червено копче.

Американското ядрено оръжие се пуска по силно защитена линия и с въвеждането на ядрени кодове, които се променят всеки ден.

6

Преди встъпването в длъжност Тръмп получава и специална електронна карта, на която се съдържат всички пароли.

Тя се активира по електронен път веднага след клетвата.

Слух из кулоарите на Белия дом разказва, че един от стопаните му дори забравил картата в костюм, който бил даден на химическо чиестене.

Според BBC САЩ и Русия имат ядрен арсенал колкото 90 на сто от всички ядрени глави в света.

Колко мощност е президентът сам трябва да започне ядрен удар? Bloomberg News попита Брус G. Блеър, бивш Minuteman ракета старта офицер и изследвания учен в Програмата за Принстънския университет по наука и глобалната сигурност, за да опишат процедурата по стъпка-по-стъпка.

Morkadis

Какви са стъпките за задействане на ядрения арсенал, според „Блумбърг“:

Преди започване на военни действия, председателят свиква конференция с военни и цивилни съветници във Вашингтон и по целия свят. Тя е в Оперативната зала в Белия дом. Ако пътува, президентът се включва по обезопасена линия.

Съветването продължава толкова дълго, колкото президентът желае, но ако вражески ракети се отправят към САЩ и върховният главнокомандващ трябва да поръча контраудар, то може да продължи и 30 секунди.

Някои от присъстващите могат да опитат да променят мнението на президента или да подадат оставка в знак на несъгласие.

Следващата стъпка при вече издадена заповед е тя да се провери.

Най-старшият офицер там чете специален код, който представлява често две фонетични букви от военната азбука, като „Делта-Eхo.“ Президентът вади картата с кодовете и следва изписаното да е отговор на горния код.

Следва потвърждение на избрания план за военни действия, както и кодовете, необходими за отключване на ракетите, преди да ги изстрелят. Кодирано и криптирано съобщението е дълго само около 150 знака.

инфо: lifebg.net

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Един коментар
  1. ziklon b 7 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.