Какво се случва в мозъка, когато се ражда идея

мозъкСъвременната магнитно-резонансна томография позволява да се улови мигът, в който мозъкът намира оригинално решение в отговор на някаква идея, съобщи сп. „Сианс е авнир“. Когато се ражда идея, специфична мозъчна зона – десният горен темпорален гирус, се активира и излъчва гама вълни.

Феноменът отдавна е изследван от Джон Куниос от университета Дрексел във Филаделфия, Пенсилвания, и Марк Бийман от Северозападния университет в Еванстън, Илинойс. Става въпрос за процес, който е плод по-скоро на дейността на дясното полукълбо на мозъка, докато аналитичното мислене е свързано повече с лявата му половина.

Предишно изследване на Бийман с функционален ядреномагнитен резонанс и електроенцефалограма дори даде възможност да се установи местонахождението му. Ядреномагнитният резонанс разкри, че в мига, когато доброволци са намерили креативен отговор, е налице увеличена активност в десния горен темпорален гирус – зона, която се активира при свързване на различни далечни информации. Електроенцефалограмата на свой ред показа увеличаване на гама вълните в същата зона.

Впоследствие двамата учени направиха по-щателно проучване. Те изследваха мозъчните гама вълни у доброволци, които трябвало да отговорят на аналитични въпроси, свързани с дедукция, или на креативни въпроси, свързани с идеи. Учените си дали сметка, че съответстващите на аналитично или креативно мислене мозъчни вълни първоначално се наслагват една върху друга, но се разделят 300 милисекунди, преди доброволецът да натисне копчето, за да даде отговора си.

Електроенцефалограмата показала също нещо неочаквано – пик на алфа вълните, които се наблюдават например при медитация, в мига, преди да бъде даден отговорът.

инфо: interest.actualno.com

Вижте още: 

КАК ВЛИЯЕ ЛЕЧЕБНОТО НАМЕРЕНИЕ ВЪРХУ КЛЕТКИТЕ НА МОЗЪКА НИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви!

  Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.