Какво ще се случи в следващите 10 дни до погребението на Елизабет II?

От момента на официалното съобщение, че кралица Елизабет II е починала до държавното погребение ще изминат няколко дни. Ето какво ще се случи на Острова в следващите десет дни.

Официалното съобщение от Бъкингамския дворец ще бъде предшествано от „каскада от обаждания“, като министър-председателят ще бъде информиран лично от личния секретар на кралицата, а новината ще бъде предадена на секретаря на кабинета и офиса на частния съвет, който координира работата на правителството от името на монарха. Едва тогава „официално известие“ ще бъде направено пред обществеността.

След това знамената в кралските резиденции, Уайтхол и други правителствени сгради ще бъдат спуснати наполовина, а уебсайтът на кралското семейство ще се промени на черна страница с кратко изявление, обявяващо смъртта на кралицата. Правителствените уебсайтове също ще се променят, за да показват черен банер.

В Бъкингамския дворец традицията е рамкираното официално съобщение за смъртта да се фиксира върху парапетите. Междувременно Уестминстърското абатство и катедралата Свети Павел ще бият камбаните си по обяд.

Очакват се церемониални залпове с оръжие в Хайд Парк и Тауър Хил, както и национална минута мълчание.

Крал Чарлз Трети ще проведе първата си аудиенция при премиера. Той също така ще се срещне с Ърл Маршал, за да подпише официално пълните планове за погребението, като държавното погребение се очаква да се проведе след 10 дни. Чарлз ще даде изявление за страната и Британската общност в четвъртък вечерта.

Ден +1

Съветът по присъединяването, който включва висши правителствени фигури и частни съветници, ще се събере в двореца Сейнт Джеймс в 10 сутринта за основното прокламиране на новия крал, което се прочита публично от балкон в двореца Сейнт Джеймс. Допълнителна декларация ще бъде прочетена на Кралската борса в Лондон. Следобед новият крал ще има аудиенции при министър-председателя, лидера на опозицията, архиепископа на Кентърбъри и декана на Уестминстър.

Ден +2

Ковчегът ще тръгне от Балморал, за да бъде откаран по шосе до двореца Холирудхаус.

Ще има прокламации в Единбург, Кардиф и Белфаст едновременно по обяд.

Ден + 3

Ще има церемониална процесия от Холирудхаус по Кралската миля до катедралата Сейнт Джайлс за служба, на която ще присъстват членове на кралското семейство. След тази служба катедралата „Сейнт Джайлс“ ще бъде отворена за обществеността за 24 часа.

Според плановете се очаква крал Чарлз да пътува до Уестминстърския дворец, за да получи съболезнования. След това трябва да лети за Единбург. В първия си акт като суверен той ще присъства в двореца Холирудхаус за церемонията по връчването на ключовете, последвана от служба в катедралата Сейнт Джайлс. Той ще има първата си аудиенция с птремиера на Шотландия и също така ще получи съболезнования в шотландския парламент.

Morkadis

Ден +4

Късно вечерта се очаква ковчегът да бъде преместен до гара Единбург Уейвърли, откъдето ще пътува с кралския влак през нощта, пристигайки на гара Сейнт Панкрас в Лондон на следващата сутрин.

Крал Чарлз ще отлети за Северна Ирландия, където трябва да получи съболезнователно послание в замъка Хилсбъро и ще присъства в катедралата „Св. Анна“ в Белфаст за служба на молитва и размисъл върху живота на кралица Елизабет II.

Ще има репетиция за шествието на ковчега на покойната кралица от Бъкингамския дворец до Уестминстър Хол.

Ден + 5

Очаква се ковчегът да пристигне в Бъкингамския дворец няколко часа преди голямата церемония, планирана в Лондон на този ден.

В първото голямо церемониално събитие, предшестващо погребението, ковчегът на кралицата ще бъде пренесен от Бъкингамския дворец до Уестминстър Хол за началото на петте дни поклонение. Очаква се ковчегът да бъде носен на лафет. Ковчегът ще бъде монтиран на катафалка в средата на Уестминстър Хол, който ще бъде отворен за посетители 23 часа на ден.

Ден +6

Траурът в държавата продължава.

Ден +7

Крал Чарлз ще пътува до Уелс, за да присъства на служба в катедралата Ландаф в Кардиф, след което ще посети Уелския сенед и ще получи съболезнования. Той ще има аудиенция при премиера на Уелс.

Отрядите на Британската общност ще започнат да пристигат в Лондон.

Ден +8

Очаква се крал Чарлз да приеме генерални губернатори и министър-председатели от кралствата.

Ден +9

В навечерието на погребението Чарлз ще приветства чуждестранни кралски семейства, които ще присъстват на погребението.

Ден +10

Държавното погребение ще се проведе в Уестминстърското абатство. Ковчегът ще бъде пренесен от Уестминстър Хол в процесия до абатството. В цялата страна ще има две минути мълчание. След едночасовата служба голямо церемониално шествие ще придружи ковчега до Хайд парк, където ще бъде прехвърлен от каретата с оръжия на държавната катафалка и ще пътува до Уиндзор. След процесия през Уиндзор ще се проведе служба за посрещане в параклиса Сейнт Джордж, замъка Уиндзор, по време на която ковчегът ще бъде спуснат в кралския трезор.

източник: dnes.bg

Вижте още:

Българските амазонки – легендарната кралица Куна и нейните жени-воини

Конспирациите за лейди Даяна: убита бременна или сама симулира смъртта си

Ето къде е скрита гробницата на принцеса Даяна и защо тя бе ограбвана четири пъти (Снимки)

Скръбната пирамида, която английската кралица крие в имението си

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.