Как да изчистим емоционалните си утайки?

депресия

На дъното на всяко сърце има утайки. Козма Прутков

Какво е това – емоционална утайка – интуитивно чувства всеки. За някои това е скърцащо усещане в областта на гръдния кош , за някой е главоболие или сухота в гърлото, за някой – натрапчиви мисли и потиснато настроение. Във всички случаи – неособено приятни усещания.

„Емоционална утайка“ или „емоционална шлака“ възниква в резултат на незавършена ситуация или вътрешен конфликт. Това горчивия вкус от ситуация, която е предизвикала нашите негативни емоции.

Ситуации, след които остават емоционални утайки:

Разговор с неприятен човек

Ситуация, в които сме направили компромис със съвестта си

Ситуации, в които са обезценили това, което сте направили. Гледане на филм, слушане на музика, предмет на изкуството

Ситуации, в които ни се е наложило да откажем или нещо да помолим

Ситуация, когато са ни измамили

Състояние след конфликт

Ситуации, в които ние не сме изпълнили задълженията си

Ситуации, когато са ни обидили или са ни крещели

Не винаги е безопасно за нас да кажем това, което наистина мислим и да правим нещо, което наистина искаме. Ние живеем в няколко свята, нашият вътрешен и външния. Ето защо моментите на несъответствие са често срещани явления, които неизбежно ще ни съпътстват цял живот.

Емоционалните утайки имат негативен ефект върху настроението и на енергийно ниво ни лишават от възможността качествено да си вършим работата и да постигаме хармония в отношенията си.

Morkadis

Природата е предвидила универсален метод за изчистване на емоционалните утайки – това е сънят. В съня се прави рестартиране на нашата нервна система и се завършват работните потоци. Но сънят не е в състояние да разтовари нашата психика изцяло, той прави това на ниво оперативна памет.

За дълбоко почистване на емоционалния резервоар има редица методи, и първият по ефикасност, според редица психолози, е Седноснкият метод.

Методът е разработен от известния американски психолог Дейл Двоскин. Целта на този метод е да се освободим от негативните емоции, които понякога се натрупват в нашия емоционален резервоар. Процесът на отпускане е много естествен за човека. На физическо ниво този процес е регулиран и работи като часовник, на емоционално ниво е необходимо да се овладее процеса и да се задейства, така да се каже, от нулата.

Освобождавайки се от емоционалните утайки, вие освобождавате своя емоционален резервоар за положителни емоции, нови възможности и решения.

Въпрос №1. Какво чувствам в момента? Опишете това чувство или състояние, което изпитвате в момента. Например: „Аз чувствам сега …“

Въпрос 2: Готов ли съм да приема това чувство? Кажете: „Аз приемам това чувство …“. Това е важно за да можете след това да трансформирате и да се освободите от това чувство. За да хвърлите камък за начало трябва да го вземете в ръка.

Въпрос №3. Искам ли да се освободя от това чувство? Кажете: „Искам да се освободя от това чувство …“ Отговаряйки на този въпрос, вие създавате свое намерение по отношение на това чувство.

Въпрос №4. Кога съм готов да се освободя от това чувство? Сега е необходимо да определите кога точно искате да се освободите от това чувство. Например „Точно сега!“ Можете да си представите, че това чувство се отдалечава от вас с дълбоко и продължително издишване.

Тези четири въпроса трябва да се задават циклично, до този момент, когато емоционалното си състояние се промени в положително или неутрално. Ако е необходимо да проведете 20 цикъла, за да се освободите от чувството, направете го! Ако ви е трудно да правите това самостоятелно, нека тези въпроси ви задава човек, на когото имате доверие.

Този метод е толкова ефективен, че трябва задължително да се постави в „аптечката за спешна емоционална самопомощ.

инфо: drugitenovini.com

Вижте още:

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

  Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.