Как да определите дали даден човек е самовлюбен нарцис, като му зададете само един елементарен въпрос

нарцисизъм

Нарцисизъм – това не е най-приятната черта на характера. Като правило, такива хора не обръщат внимание на другите, защото смятат, че стоят над тях.

Има един лесен начин да идентифицирате нарциса в своята среда.

Наскоро екип от психолози е провел проучване, инициирано от Брад бушмен. Те провели анкета сред 2200 души, като се опитали да идентифицират сред тях нарцисите.

На всички респонденти бил зададен само един въпрос: „В каква степен сте съгласни с твърдението „Аз съм нарцис (т.е. самовлюбен егоист) по скала от 1 до 7“. Единицата означавала, че участникът категорично не е съгласен с това твърдение, а 7 – че по отношение на отговарящия това твърдение е вярно на сто процента.

Както казва самият Брад Бушман, „хората, готови да признаят, че са по-егоистични, отколкото другите, в действителност са точно такива. Те дори се гордеят с това, и отговарят на въпроса директно, защото не виждат нищо лошо в поведението си и са готови да декларират публично своя нарцисизъм.“

Бушман също така отбеляза, че „проявите на нарцисизъм са вредни както за обществото като цяло, така и за самия човек. Нарцисите не полагат усилия за своето духовно развитие, защото вярват, че вече са постигнали съвършенството. Те не са склонни да помагат на други хора, не слушат мнението им и отхвърлят категорично всякаква критика. “

Ето защо ако подозирате някой във вашата среда в нарцисизъм, му задайте въпроса, посочен по-горе, и анализирайте отговора. Дали резултатът ще ви изненада?

инфо: drugitenovini.com

Вижте още:

 

 

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.