Как да разберем дали следят телефона ни?

 

Има няколко знака, които могат да ви помогнат да разберете дали във вашия мобилен телефон е инсталиран шпионски софтуер и че той се проследява, подслушва или наблюдава по някакъв начин. Доста често тези признаци могат да бъдат трудно забележими, но когато знаете какво да търсите, можете да разберете дали някой ви следи.

Изглежда, че днес почти всички са обсебени от мобилни телефони – от децата, до хората в напреднала възраст. Бебетата май са единствените, все още не чатят. Може да се струва странно за по-младите читатели, но само преди десет години мобилните телефони се използваха само за телефонни разговори (често ненадеждни).

Разбира се, днес с модерни смартфони можем да правим всякакви неща – сърфиране в Интернет, чат във Фейсбук, онлайн банкиране и изпращане на електронни писма и какво ли още не. С други думи, все повече и повече от нашата лична информация се предава чрез телефоните ни и повечето хора не осъзнават колко лесно е за други хора да се сдобият с тази информация.

В интерес на истината е изключително лесно някой дапроследи телефона ви. Повечето хора остават шокирани, когато разберат за способностите на сравнително евтин софтуер за шпиониране, при това всеки може да го купи законно.

Дори и в момента ако проверите в Google Play magazine, можете да си изтеглите приложения като mSpy, FlexiSpy MobiStealth или MobileSpy. Те са специализирани за следене на телефона. Първото, което трябва да направите, е да проверите дали някоя от тези програми не е инсталирана на телефона ви.

Има програми обаче, които могат да бъдат открити само с експертен анализ. За щастие, ако все пак са в устройството ви, то ще дава специфични знаци за това. Така например ако телефонът внезапно светва или издава звук все едно получавате съобщение или мейл на пощата ви, без да има такива.

Някои приложения за шпионски софтуер могат да увеличат използването на батерията, затова внимавайте за внезапни промени и дали трябва ли да се зарежда по-често? Имайте предвид, че с течение на времето животът на батерията ще намалее естествено, така че търсете драматични промени. Например батерията да падне от 90% на 10% в рамките на секунди.

Ако телефонът ви периодично се изключва сам, дори когато батерията е заредена, това също може да е знак, че имате шпионски софтуер. Някои шпионски програми могат да имат доста бъгове и е известно, че причиняват този ефект.

Получавате ли странни текстови съобщения, съдържащи произволни числа, символи или знаци? Функцията за дистанционно управление на шпионски софтуер работи чрез изпращане на тайни кодирани текстови съобщения до вашия телефон. В някои случаи те могат да се видят, ако софтуерът не работи правилно. Ако това се случва редовно, може да имате приложение за шпиониране на телефона си.

Друга аларма, че следят телефона ви е, ако необяснимо се увеличи нормалното използване на данни. Някои от по-малко надеждните шпионски приложения използват допълнителни данни, за да изпращат събраната от телефона ви информация. Внимавайте за всяко необяснимо увеличение на месечното използване на данни, защото може да означава, че някой ви следи.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Ужасяващи факти, които ще ви накарат да оставите телефона!

Драскате ли понякога на лист, докато говорите по телефона или бездействате, ето какво значи това

Предпазете се от радиацията от мобилни телефони с тези съвети 

Мобилният ни телефон е най-мръсното нещо, до което се докосваме

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.