Как да се харесаме на околните (част 1)

приятелство 1

Въпреки, че не е възможно да се харесаме на всички около нас, почти всички хора имаме стремеж да бъдем одобрявани, подкрепяни и харесвани поне от хората, с които комуникираме най-често. А когато изключим чисто физическите аспекти на нашето очарование, които в голяма степен са чисто и просто дар Божи, в нашите ръце остава един не малък набор от явни и скрити похвати, с които да печелим симпатиите на нашите събеседници.

Американският писател и лектор Дейл Карнеги е казал някога: „За един ден може да се сприятелите с повече хора, като се интересувате от тях, отколкото за година, ако се опитате да ги накарате те да се интересуват от вас“

Дори само този кратък цитат може да ни накара дълбоко да преосмислим начина си на комуникиране с околните. Според учените, а и след като аз лично съм изпитала тази тактика в ежедневното общуване, смея да твърдя, че една от най-дълбоко заложените потребности на човек е да се чувства интересен и оценен.

Неслучайно ние, човешките същества, се раждаме и умираме, като абсолютни егоцентрици, т.е. смятаме и искаме целият свят и вниманието на околните да се върти около нас. И макар през останалата, уж осъзната част от живота ни, ние да потискаме егоцентризма си, той всъщност е дълбоко заложен в нас.

Тайната на чара следователно е много проста: за да изглеждаме чаровни в очите на нашия събеседник, ние единствено трябва да го накараме да се чувства значим и ценен. 

Как да се държим, за да бъдем харесвани

Приемане. Това означава да приемате хората, такива каквито са и да ги дарите със своята безусловна положителна оценка. А най-лесният начин това да се случи е просто като се усмихвате. По този начин вие ставате чаровен дори още преди да сте започнали да говорите.

Оценяване. Ако започнете да използвате думата „благодаря“ при всеки удобен повод, вие моментално давате положителна оценка за постъпките и действията на вашия събеседник – без значение, дали е за значима услуга, която са ви направили, или за съвсем дребен жест. По този начин отново предизвиквате чувство на задоволство, съответно и симпатии от отсрещната страна.

Одобрение. Казват, че нуждата от одобрение стои наравно с потребността на човек от храна и вода. И не само – никога усещането от одобрението, което получаваме, не трае прекалено дълго. Затова най-добрият начин, за да поддържаме това чувство на удовлетворение е да не пестим похвалите си спрямо околните.

Възхищение. Всички обичат да получават комплименти. Но и всеки от нас може да долови тънката разлика между искрения и умело скалъпения, „служебен“ комплимент. Затова, когато решите да похвалите някой, фокусирайте се върху детайл или поведение, на което истински симпатизирате.

Внимание. То е може би най-важният елемент от умението да бъдеш чаровен в очите на околните. Без необходимата доза внимание, останалите четири компонента биха изглеждали по-скоро като въздух под налягане и дори като поредната доза лицемерие, което за съжаление доста често срещаме днес. Внимателното изслушване и вникване в разговора е от огромно значение и за слушащия, и за говорещия.

Колкото и странно да звучат по-горните препоръки във връзка с изграждането на личната ви харизма, опитайте следващия път, когато срещнете своята половинка или пък стар приятел да го възнаградите с широка усмивка, да направите деликатен комплимент за външния му вид, да го похвалите за последното му постижение в работата и не на последно място, да го слушате наистина внимателно и с интерес. Наблюдавайте реакцията му и само след миг ще забележите как събеседникът ви е истински щастлив от срещата с вас. Гарантирано, подобно поведение, макар и съвсем простичко, е универсално средство, чрез което ще изглеждате истински чаровен и ценен приятел в очите на околните.

инфо: hera.bg

Вижте още: 

ТРИКОВЕ, КОИТО ЩЕ НАПРАВЯТ ЖИВОТА ВИ ПО-ЛЕСЕН

към част 2

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.