Как изглежда мозъкът на щастливия човек?

мозък

Изследователи от университета на Киото са анализирали феномена щастие от гледна точка на неврологията.

Учените са стигнали до следния извод: ако човек е удовлетворен от живота и често изпитва положителни емоции, има по-голям обем на сиво вещество в теменната част, която отговаря за съзнанието и паметта. Изследването е публикувано в сп. Scientific Reports.

По време на експеримента японските учени сканирали мозъка на доброволците с магнитно-резонансна томография. Също така участниците в теста попълвали въпросници за това, колко щастливи се чувстват.

Изследването установило, че при хората, които са доволни от своя живот повече от другите, обемът на сиво вещество в предклинието е по-голям. Предклинието (прекунеус) е участък от теменната част на главния мозък, отговарящ за самосъзнанието на човека, неговата памет и визуално-пространственото възприятие.

Казано с други думи, колкото по-голямо е предклинието на човека, толкова по-малко преживява той за дреболии и толкова по-щастлив се чувства.

Учените смятат, че откритието им ще помогне да се открие начин за постигане на щастие благодарение на тренировки – например медитация, която според изследванията допринася за увеличаването на масата на сивото вещество в теменната част на главния мозък.

инфо: interest.actualno.com

Вижте още: 

РАЗВЕНЧАНИЯТ МИТ: НЯМА МЪЖКИ, НЯМА ЖЕНСКИ – ИМА МОЗЪК

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.