Как човекът въздейства върху климатичните феномени?

климат

Затоплянето на планетата от индустриалната революция насам е виновно за около три четвърти от някои пикове горещина, наблюдавани днес, и за близо една пета от изключителните валежи, сочат резултатите от изследване, цитирано от Франс прес.

С помощта на компютърни симулации и модели Ерих Фишер и Рето Кнути от Института по атмосферни и климатични изследвания в Цюрих сравнили екстремни феномени от прединдустриалната епоха и наши дни, за да се опитат да определят риска, приписван на предизвиканото от човешката дейност климатично затопляне.

Наблюдаваното днес затопляне с 0,85 градуса Целзий е виновно за около 18 на сто от ежедневните екстремни „умерени” валежи и за 75 на сто от констатираните днес горещи вълни, смятат учените.

„Тези екстремни „умерени” феномени са събития, които обикновено би трябвало да се случват на всеки три години, а много екстремните феномени – на всеки 30 години”, поясни Фишер.


„Установихме, че пик горещина, какъвто обикновено би трябвало да има на всеки три години, се появява приблизително 4-5 пъти за 3-годишен период. Заключихме, че 3-4 от тези феномени се дължат на глобалното затопляне”, добави той.

Според учените, средната температура на повърхността на Земята се е увеличила с 0,85 градуса Целзий от 1880 г. до 2012 г. най-вече заради дължащите се на човешката дейност парникови газове в атмосферата.

Фишер и Кнути констатирали, че при затопляне с 2 градуса Целзий около 40 на сто от екстремните валежи ще се дължат на човешката дейност.

„Вероятността да има пик горещина, ако затоплянето е с 2 градуса Целзий, е почти два пъти по-голяма, отколкото при затопляне с 1,5 градуса Целзий, и над 5 пъти по-голяма в сравнение с днешното затопляне с 0,85 градуса Целзий”, отбелязаха авторите на изследването.

Резултатите от него са публикувани в Nature Climate Change.

инфо: vesti.bg

Вижте още: 

КЛИМАТИЧНО ГЕОИНЖЕНЕРСТВО ИЛИ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ CHEMTRAILS

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви!

  Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.