Каменните атоми на древността

1

В колекцията на Ашмолския музей (Ashmolean Museum) в Шотландия се съхраняват пет необичайни резбовани каменни топки. Археолозите се затрудняват да обяснят предназначението на тези предмети.

Те са изработени от различни материали – пясъчник и гранит. Възрастта на камъните датира приблизително между 3000 и 2000 г. пр.н.е. Общо в Шотландия са открити около 400 подобни артефакта, но петте, които се съхраняват в музея, са най-необичайните.

Както се вижда на снимките, на повърхността на камъните са нанесени странни симетрични линии.

2

Повечето камъни имат еднакъв диаметър 70 мм, с изключение на няколко по-големи, чиито размери достигат 114 мм в диаметър. Количеството на изпъкналите части на камъните се колебае от 4 до 33, на повърхността на някои от тях са нанесени спирални и дисковидни рисунки.

3

Този камък е намерен в Скара Брей (Skara Brae) на Оркнейските острови. Възрастта му е определена между 3400 и 2000 г. пр.н.е.

Друг не по-малко интересен камък е открит в Абърдийншир, диаметърът му е около 3 дюйма. Върху него има три релефни кръгли „шапчици“, на които са резбовани спирали, подобни на символи. Възрастта му е между 2500 до 1900 г. пр.н.е.

Петте камъка от Ашмолския музей по-рано са се намирали в колекцията на сър Джон Еванс, който смятал, че те са използвани като снаряди за древни оръдия. Но върху камъните не са открити никакви увреждания, което неизменно би се случило, ако са използвани с такава цел. А и самата форма на камъните, сложността на тяхната изработка навежда на мисълта, че предназначението им е било друго.

4

5

Други версии предполагат използването на артефактите като тежести за риболовни мрежи. Или като ритуални предмети, даващи на техния притежател право на глас при различни обреди. Но всички тези версии не обясняват защо е било необходимо изработването на камъни с толкова сложна форма.

6

Съществува още едно възможно обяснение. Може би тези камъни се явяват схематични изображения на атомни ядра? Такова изображение на атоми се използва широко в съвременния свят. Възможно ли е този, който е изработвал тези артефакти, да е имал дълбоки познания по химия и да е изобразявал различни атомни структури?

Morkadis

7

Впрочем начинът за тяхната изработка не оставя съмнение, че майсторът отлично е владеел геометрия и е имал добри познания за сложни многоъгълници. И откъде хората от неолита са имали такива познания?

инфо: drevnite.com

Вижте още: 

АНТЕНИТЕ НА ШАМБАЛА. НЛО СЛИЗАТ ПО КАМЪНИ ПОД ЗЕМЯТА?

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.