Катманду – едно от най-свещените места на планетата

 

1Катманду е столицата и най-големият град на Непал. Разположен в едноименната долина, намираща се в сърцето на Хималаите, градът се счита за може би едно от най-свещените места на нашата планета.

Населението му е малко над 1 000 000, като официалният език е непалски, но повечето жители говорят и английски.

В близост до Катманду са разположени още две селища – Патан и Бхактапур, които някога са били столици на едноименните княжества, но впоследствие са обединени с това на Катманду, който е най-развитият и модерен град в страната в момента.

2

Името Катманду произлиза от храма Кащамандап (Kaasthmandap), на когото е кръстена непалската столица и означава в буквален превод „подслон под дърво”. Манастира е построен през 1596 г. от крал Лакшми Нарсингх Мала (King Laxmi Narsingh Malla) и е изцяло от дърво, а легендата гласи, че дървеният материал е изсечен само от едно единствено дърво.

Абсолютно всички сгради в Катманду, обединени под името „Долината Катманду” са включени в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство.

3

Катманду има много богата и вековна история и за мнозина той е най-красивият град на земята. Тук са открити останки датиращи още от 3в. пр.Хр., но официално историята на селището започва през 724г., като тогава е носело името Кантипур, което в превод означава „Град на красотата”. Местните хора, вярващи че в долината живеят хиляди божества,  разказват интересна легенда около образуването му, която гласи, че будистки войн победил злите духове и отсякъл върха на хълма. В благодарност долината се напълнила с вода и образувала езеро, където след отичането на водите се заселили първите хора.

Имайки предвид богатата култура на града тук се срещат забележителности буквално на всяка крачка.

4

Едни от най-известните са площадът Дурбар, храмовете на Живата Богиня Кумари, двореца Хануман Дхока от 15-18в., храмовете Кащтамандап и Машендранат, както и Будисткият храм на маймуните, наречен така по време на хипарското течение през 60-те и 70-те години на миналия век и останал тяхно свято място.

Друга голяма светиня е храмът Сваямбхунатх, до който се стига по 350 стръмни стъпала и представлява голяма бяла ступа, която според местните е на повече от 2000 години. Районът Тамел е най-автентичен и като такъв привлича по-голямата част от туристите. Тук може да посетите заведенията, в които са отсядали легендарните Битълс и Йоко Оно, Боб Дилън и др.

5

Morkadis

Освен туризмът в непалската столица са силно развити и различни занаяти като кожарство, тъкачество, художествена резба и добив на мрамор.

Всяка година хиляди хора от цял свят се стичат в Катманду, за да се докоснат до одухотворената и омиротворена атмосфера на този планински град, опасан от четирите планини – Shivapuri, Phulchowki, Nagarjun и Chandragiri.

6

Хълмът Сваямбху е най-високата точка в Катманду и при ясно и хубаво време може поглеждайки надолу се открива невероятна гледка на цялата долина.

7

инфо: hobyto.com

Вижте още:

НАЙ-МИСТЕРИОЗНИТЕ МЕСТА В СВЕТА

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.