Когато собствените ти ръце искат да те убият

ръка 1

Замисляли ли сте се как движите крайниците си.

Не ви се налага да го правите съзнателно, но същевременно имате пълен контрол над тях, нали?

Сега си представете какво щеше да е, ако нямахте контрол над тях. Представете си как крайниците ви започват да се движат сами и дори да ви нападат.

Звучи ви нелепо или като сценарий на някой филм, но всъщност това наистина се случва на някои хора – страдащите от Синдрома на извънземната ръка.

Синдромът на извънземната ръка е състояние,

при което крайниците на човек извършват движения, без човекът, на когото принадлежат, да иска. Както името на болестта предполага, тя засяга най-често ръцете и по неизяснени все още от медицината причини, по-често лявата.

Ръката може да маха, да хваща неща и дори да атакува своя „собственик“. Известни са случаи, в които ръката на пациенти им е биела шамари и дори се е опитвала да ги удуши.

Обичайно хората не осъзнават, че ръката им се движи до момента, в който не усетят, че тя докосва нещо или не я видят как мърда. Често, когато това се случи, те използват „добрата“ си ръка, за да укротят „лошата“.

Някои хора дори кръщават непокорната си ръка,

защото фактът, че се движи сама, ги кара да мислят, че тя има своя собствена персоналност.

Засегнатата от болестта ръка по-скоро пречи на болния, отколкото да му помага. Когато човек се храни, тя дърпа лъжицата от устата му, а когато едната ръка закопчава ризата, другата я разкопчава. Каквото и да се опита да направи пациентът, ръката най-често му се противопоставя.

Понякога се случва да бъде засегнат и кракът на човек. Такъв е случаят на жена от Ню Джърси, която имала „извънземен“ крак. На където и да искала да тръгне, кракът ѝ се противопоставял и я карал да се върти в кръг.

Науката все още не е напълно наясно със заболяването

Смята се, че то е свързано с мозъка, защото се среща най-често при хора, претърпели мозъчна операция.

Morkadis

Наблюдава се и при състояния, нарушаващи мозъчните връзки, като Алцхаймер, инсулт и други и може да бъде активно с месеци или с години.

Хубавата новина е, че този синдром е изключително рядък. И все пак, ако случайно ръката ви се опита да ви удуши, ще знаете, че това не е дело на могъщ демон и трябва да потърсите лекар, а не екзорсист.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

Ти пък кой си: синдром на огледалния непознат

Как да се справим със Синдрома на черния понеделник, стреса и хроничната умора?

Какво е „Синдром на самозванеца“, вие страдате ли от него?

Синдромът на Адели

За още интересни новини харесайте страницата ни във Facebook  тук

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.