Кои български имена са закриляни от духове

en1

В старите народни предания се казва, че някои български имена са покровителствани от самодиви и духове, които в славянската митология са наричани домовики или домовници.

Според преданията името на един човек, трябва да бъде избрано много внимателно, тъй като то ще предопредели характера и съдбата на притежателя си.

Имена покровителствани от самодиви са Ирина, Вида, Магда, Магдалена, Весела, Веско, Веса, Велислава, Гергана, Димитър, Димана, Веселина, Даниела, Деница, Деян, Янко, Дамян, Димо, Гюргя, Янислава, Яна и техните производни.

В легендите се разказва , че самодивата Ирина е по-малката сестра на самодивата Гюргя. Те са помогнали на юнаци да убият змей. Ирина била красива, храбра и изключително откровена.

Вида е друга легендарна самодива, за която се смята, че е покровителка на живота и смъртта. Тя е описвана като тайнствено създание със силен характер и излъчване. В едно предание се разказва, че веднъж Крали Марко и неговият побратим Иве минавали през земите на самодивата и Иве решил да пее, докато пътува. Когато самодивата го чула да пее, решила да ги изгони от земите си, но след като видяла Крали Марко, не посмяла.

Друга легенда разказва за самодивата Магда, която се влюбила в мага Слав. Смята се, че техният син Боряк е дядо на балканския герой Крали Марко.

Весела е самодивата, която е покровителка на песните. Народните предания я описват като лъчезарна, усмихната и приветлива, откъдето идва и името й.

В славянската митология се смятало, че ако едно дете бъде кръстено на починал роднина, то той ще бъде неговият пазител. Славяните са наричали духовете на починалите домовики или домовници.

Вярва се, че хората които празнуват имен ден на Цветница, са закриляни от горските духове лесник или лесница. Те са били почитани като божества, които помагали на хората, изгубили правилната посока, вървейки в гората.

Според славянските предания всеки от нас може да разбере кой е неговият закрилник, като се огледа за знаците, които го посочват. Трябва само да обърнете внимание на името, което най-често ви се набива на очи.

инфо: snews.bg

Вижте още: 

САМОДИВИ В СЕЛО ШИШЕНЦИ (ВИДЕО)

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

 

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.