Кои са друидите?

 

pixabay.com

Всеки си спомня друида Панорамикс от известното детско Астерикс и Обеликс, който познава природата и нейните билки из основи. Той приготвя вълшебна отвара за своето племе, с която то получава нужната сила, за да се справи с неприятелите.

Но дали друидите наистина са били такива, каквито ни ги описват?

Друидите са пазителите на Вселената. Те вървят по пътя на природата, следват мъдростта на Древните, лекуват и подхранват света. Природата за друида представлява изключително деликатен баланс на действията.

И най-малкото неравновесие в нея е способно да създаде невъобразима буря. Именно от нея друидите черпят своята енергия. Те имат способността да променят формата си и да командват необузданите сили на природата.

В зората на времената, когато хората все още живеели в мир, мъдреците на Дъбовете се събирали в горите, за да се отдават на своите ритуали и тайнства в чест на Живота. Когато в Европа се появили Келтите, те възприели езотеричните, математическите и конструктивните знания на тези мегалитни хора в рамките на своята култура.

Келтите прибавили към старите учения на Древните своят пламенен творчески дух и умения. Така те дали живот на Друидите такива, каквито ни ги описват гърците и римляните.

Самата дума друид няма изяснена етимология. Предполага се, че произлиза от думата за дъб (daur – ирландски); (dervo – галски), (derw – уелски), комбинирана с индоевропейското wid – да позная.

Така може да бъде преведена като този, който носи познанието на дъба, или мъдрецът на дъбовете. Дъбът се явява символичен представител на всички дървета, защото той е един от най-величествените и респектиращи представители на гората.

Духовните учители били наричани от келтите друиди. Те имали съществена роля в цялостния живот на всяко от племената. Друидите били както съдии и лекари, така и гадатели, магьосници и философи съветници.

Всеки младеж, който искал да стане друид, трябвало да премине през обучение, което продължавало повече от 20 години.

Знанията били запаметявани – използването на писменост било забранено.

Друидското общество било разделено на три нива: барди, ватесите и друиди.

източник: sanovnik.bg

Morkadis

Вижте още:

Абракадабра – за силата на магическата дума

Хелоуин – произход и традиции на празника

Хороскопа на друидите 

Шаманизъм, тангризъм и магически обреди

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.