Колко време ще мине, докато намерим доказателства за живот извън Земята?


Ако може да се вярва на експертна група, това може да е по-рано, отколкото си мислим.

Според докладчиците на Международния астронавтски конгрес, проведен миналата седмица, това наистина може да се случи скоро. По време на дискусия във вторник (22 октомври), половин дузина хора, които прекарват времето си, фокусирани върху въпросите, свързани с търсенето на живот извън Земята, предложиха своите научни предположения, но и изразиха своите причудливи желания – за това кога човечеството може за първи път да събере убедителни доказателства за извънземен живот.

Този разговор обаче, бързо става сериозен, когато се включи координаторът на панела Клеър Уеб, специалист по история на науката в Масачузетския технологичен институт. Тя се присъедини към отговора на една от най-всеотдайните фигури в търсенето на интелигентен живот, Франк Дрейк, който определи факторите в играта за намиране на интелигентен живот в това, което е известно като уравнението на Дрейк. „Той заяви, че това ще стане през 2024 г.“, каза Уеб. „“Мисля, че той е доста добър авторитет, така че ще се присъединя към тази прогноза.“

Тази прогноза, без съмнение, е в краткия край на спектъра, предоставен от участниците.

„Бих искал да кажа, че това ще се случи утре, но това е просто свръхоптимистично“, заявява Майк Гарет, директор на обсерваторията Jodrell Bank в САЩ. „Но мисля, че има голям шанс да открием живот на Марс в рамките на следващите 5 до 10 – 15 години. Мисля, че това наистина трябва да бъде цел, която би ни насочила към това да правим по-интересни неща в района.“

Някои отговори бяха представени без коментар. Андрей Симион, директор на изследователския център SETI в Бъркли, предложи 22 октомври 2036 г. – 17 години до деня след въпросния панел. Лучана Уолкович, астроном в Планетариума Адлер в Чикаго, заяви, че ще представим доказателства за извънземен живот в рамките на следващите 15 години.

Други предложиха по-подробно обяснение. Сара Сиджър, астроном от Масачузетския технологичен институт, фокусирана върху намирането на екзопланети, успя да отговори на въпроса, като представи чакащи научни проекти, които биха могли да доведат до откриването на извънземни форми на живот. Тези проекти включват и множеството нови космически телескопи, но никой от тях няма да заработи скоро.

„Ако приемем, че бъдат изградени, за да заработят все още ще е нужно известно време“, казва Сийгър. „Значи ще кажа, че ще са ни нужни около 20 години за да намерим доказателства за извънземен живот.“

Все пак това са само догадки, макар и обосновани.
„Със сигурност бих искал да си мисля, че това ще стане през моя живот“, казва Бил Даймънд, президент и изпълнителен директор на института SETI.

И Даймънд не беше единственият, който погледна към потенциалното откритие от личната си времева линия.
„Харесва ми идеята за моя рожден ден“, заяви Пийт Уърдън, модератор на панела и изпълнителен директор на „Пробив на инициативите“, при закриване на сесията. „Значи на моят 80-и рожден ден, който е след 10 години.“

инфо: megavselena.bg

Вижте още:

Разговор с бивш служител на ЦРУ относно Зона 51 и извънземните

Възможно ли е да сме с извънземен произход?

80 типа извънземни бродят сред нас

Извънземни отвличат жена oт Норвегия

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.