Стотици гълъби изчезнаха мистериозно в Англия

а3 лСтотици състезателни гълъби изчезнаха над Североизточна Англия, спечелвайки репутация на региона като бермудския триъгълник.

 Гълъбарски клуб от Северен Йоркшир пуска ято от 230 обучени птици в посока Шотландия – едва 13 от гълъбите достигат крайната точка. Птиците са били обучени да летят до определени цели и да се прибират вкъщи от разстояние стотици километри, но сега мистериозно не успяват.

Гълъбите дълго са удивлявали учените с перфектните си навигационни умения. По-рано тази година изследователи разкодираха един компонент от загадката – част от вътрешния птичи GPS е специална група клетки в мозъка, която измерва силата и посоката на земното магнитно поле, служейки им като компас.

Но какво е специалното свойство на този английски триъгълник, който сломява силата на природата?

Някой подозират голяма военна база, чиито сателитни сигнали биха могли да объркат чувството за посока и дом на гълъбите. Но в действителност са провеждани множество експерименти с ефекта на радиосигнали върху гълъбите и никой от тях не е показал съществен ефект. Това твърди Чарлс Уолкот, професор по невробиология, който изучава гълъбите от 1962 година.

Други приписват изчезването им на по-високите напоследък нива на слънчева активност– теорията е, че силното слънце е разстроило магнитните полета на Земята, а оттам и чувството за ориентация на гълъбите.


Действително, казва Уолкот, изследванията показват, че нарушенията в магнитното поле на Земята вследствие на слънчеви изригвания действително разстройват „компасите“ на гълъбите, карайки ги да променят първоначалната си посока на движение.

Това наистина е възможна причина, казва Уолкот, но неврологът приема като най-реално обяснение за английския Бермудски триъгълник същата причина, която по всяка вероятност стои и зад десетките мистериозните изчезвания и в истинския Бермудски триъгълник: лошо време.

Наистина в региона са отчетени необичайни количества дъжд, а гълъбите не обичат да летят по време на валежи, тъй като крилата им не са пригодени за такива условия. Според Уолкот те просто са кацнали някъде, за да изчакат по-добро време.

Но накъде са потеглили останалите 217 птици след като Слънцето е изгряло отново, надали ще разберем някога. Уолкот казва, че на подобни състезания преди в САЩ са изчезвали също така огромни количества птици като съдбата им остава загадка и до днес.

инфо: http://www.spisanie8.bg

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.