Космическият Буда

10

Статуя на будистки монах с реални размери е изследвана с дигитален 3D скенер, който е открил невероятни илюстрации, гравирани във варовика, които разказват за живота и ученията на Буда. Почти невъзможно е гравюрите да бъдат видени с просто око, затова на изследователите им се наложило да използват високотехнологична техника за сканиране.

Статуята Буда Вайрочана, позната още като „Космическият Буда“, е открита в Китай и е направена по времето на северната династия Ки (550 – 577 г.). Това е епоха на големи трансформации в изкуството и религиозното изразяване.

„Иконографията на сцените, изобразени върху варовиковата роба, описва живота на историческия Буда, както и „Царствата на съществуване“ – символичната карта в будисткия свят“, обясняват от арт галерията Freer, където се намира статуята в момента.

„В будистките текстове Вайрочана представлява задвижващата сила на всички явления във Вселената. Поредните сцени се явяват спиритуалистично излъчване от самия Буда и илюстрират фундаменталните будистки учения. В началото тези изображения са били оцветени, както става ясно от откритите следи от пигменти.“

1

Досега изследователите се опитвали да отличават различните илюстрации чрез търкане с хартия, но този метод износил гравюрите изключително много и тогава Кийт Уилсън (Keith Wilson), който е уредник на галерията, се обърнал към новата технология за 3D дигитализация на музея Смитсониън. Когато резултатите били получени, Уилсън бил удивен от това колко ясно и детайлно са направени гравюрите. Според уредника на галерията на статуята също така се вижда и една от най-сложните сутри – съединяване на три или четири събития в една илюстрация.

Благодарение на тази технология за 3D дигитализация сега учените ще могат да изследват подробно всички илюстрации върху Космическият Буда, разкривайки по този начин досега непознати детайли от изкуството и културата на Китай през VI век.

инфо: drevnite.com

Вижте още: 

СМЕЕЩИЯТ СЕ БУДА ПРИВЛИЧА ЩАСТИЕТО И БОГАТСТВОТО

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.