Космически вълни цунами възкресяват мъртви галактики

космос

Гигантски космически вълни цунами, които се образуват при сблъсъците на галактични купове, са в състояние, макар и за кратко, да „реанимират“ мъртви галактики, спрели да образуват звезди в далечното минало, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от изследвания на специалисти от Обсерваторията на Лайденския университет в Холандия и на университета на Лисабон в Португалия.

Галактичните купове са региони от Вселената, съдържащи между стотици и хиляди галактики, някои от които „мъртви“ или „умиращи“. Смята се, че в миналото всеки от тях е претърпял сблъсъци, довели до сливания на повече галактични купове.

Авторите на настоящите проучвания обясняват, че в резултат на тези сблъсъци се образуват мощни приливни вълни – космически цунами от енергия, които са в състояние да „вдъхнат“ нов живот в мъртвите или умиращи галактики в куповете, и те отново да започнат да произвеждат звезди.


Звездите, образували се в резултат на тези сблъсъци, обаче живеят твърде кратко и експлодират в свръхнови само след няколко милиона години – кратък период според астрономическите стандарти.

За целите на проучванията специалистите са наблюдавали сливането на галактичен куп CIZA J2242.8+5301 с прякор „Наденицата“, намиращ се на 2,3 милиарда светлинни години от Земята.

инфо: vesti.bg

Вижте още:

НЕИЗВЕСТНИ СИЛИ УПРАВЛЯВАТ ГАЛАКТИКИТЕ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook  

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.