Красотата на дефилето Тароко (снимки)

Дефилето Тароко е впечатляващ 19 километров каньон, разположен на север от Хуалиен на източния бряг на Тайван, не далеч от Тихия океан. Ждрелото и околностите му са добре известни с големите си мраморни залежи, които му дават и името Мраморното дефиле.

1

Скалата датира от повече от 200 милиона години като утайка на дъното на океана. Във времето тя се е натрупвала и вследствие на голямото налягане се е втвърдила във варовик. През последните 100 милиона години компресията между Филипинската и Евразийската плочи предизвиквала допълнителен натиск, който превърнал варовика в мрамор. Разместването на пластовете при сблъсъка на плочите избутало скалата над повърхността на океана, където я виждаме днес. Ерозивната сила на река Liwu издълбала път през мрамора и създала каньона Тароко. Ждрелото се намира само на 60 км от брега, но е дом на някои от най-високите върхове в Тайван над 3400 метра. И до ден днешен района се издига с около 0.5 см на година.

2

До 1950 г. през дефилето минава само една пътека и причината за това е естествената бариера на Централния планински масив Тайваншан в посока север-юг, който изолира източното крайбрежие. В средата на XX в. правителството решило да проправи път през планината и да свърже Тайджун на запад с Тароко на изток, които са на 195 км един от друг. Те построили магистрала, пресичаща целия остров в посока изток-запад, истинско инженерно чудо, на места буквално изсечена в стръмните скалисти склонове. Въпреки името си Central Cross-Island Highway всъщност е тесен планински път с много завои, известен като „Дъгата на Тайван”.

3

Изкуството и природата са се съюзили, за да осигурят популярността на Тароко сред туристите.Тунелът на Деветте завои е участък от магистралата с много повече от 9 тунела и полутунела, издялани в мрамора, където шофьорите ще станат свидетели ту на страховити гледки по дъното на дефилето, ту на съвсем различна панорама от другата страна на пътя с гористите планински склонове. В края на този маршрут се намират горещите извори Веншан, до които се стига по люлеещ се въжен мост, който се извисява над река Ливу. В скалите са изсечени стъпала към мраморна пещера, а от нея се излива в реката пареща вода със сяра.

4

Магистралата разкрива с пълна сила богатството на тайванските мраморни залежи. Някога са съществували планове за превръщането на клисурата Тароко в мраморна кариера, но днес проломът и околните планини, гори и крайбрежни скали са обявени за национален парк. В района има разнообразен дивеч – черни мечки, диви глигани, скални маймуни, петнисти елени, планински кози, 25 вида влечуги и множество птици, сред които и редкия вид фазани микадо.

5

Въпреки че клисурата Тароко е най-прекрасният участък от забележителната магистрала, която сама по себе си също представлява гледка от световна величана, тя е определена като едно от най-опасните трасета от уебсайта dangerousroads.org, защото преминава през неравен и нестабилен терен. През петте години, за които е построен, пътят отнема живота на 450 работници.  Над клисурата на Тароко в тяхна чест е издигнат паметник – Храмът на Вечния извор, с павилион с червен покрив и водопад. Сутрин тук бият камбанка, за да поздравят зората, а изгревът на слънцето се посреща от барабани.

1

2

3

Morkadis

4

5

инфо: hobyto.com

Вижте още: 

5 ДЕСТИНАЦИИ, КОИТО СЯКАШ СА ЗАМРЪЗНАЛИ ВЪВ ВРЕМЕТО

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.