Къщата без пирони – част от славното минало на Дряново

„Къщата без пирони” – така наричат Лафчиевата къща в Дряново. Известна е с това име, защото във времената, в които е строена – 1840 г. с майстор Кольо Гайтарджията, такава е била своеобразната мода – дипли и дюбели правят връзката между дървените части.

Отново без пирони Кольо Фичето построява Покрития мост в Ловеч.

Зад стените си, Лафчиевата къща пази спомени за славното минало на Дряново.

„Всъщност под един покрив са две къщи – на двамата собственици – Лафчиеви и Переви. Последният собственик на Лафчиева къща не е имал наследници и няколко седмици преди смъртта си, той подарява къщата на община Дряново. През 1984 г. е направена реставрация на къщата и е предоставена на Историческия музей, където ние представяме експозиция „Градски бит от края на XIX и началото на XX век”, разказва пред bTV уредникът от музея в Дряново Емилия Михайлова.

И Лафчиеви, и Переви били богати търговски семейства. Станю Лафчиев е човекът, който осигурява ферман за построяване на църквата „Св. Троица” , която се намира на метри от къщата.

Стефан Лафчиев е завършил Физико-математическия факултет в Одеса и по-късно е народен представител, секретар на Министерството на народното просвещение по времето на Иван Вазов, също така е основател на Българския червен кръст и председател на езико-математическото дружество.

Другият брат – Боби Лафчиев, има книжарница и печатница в родния град. На него дължим първите цветни картички, които показват Дряновския манастир. Става народен представител, участва в различни банки. Днес Къщата без пирони е уникален архитектурен комплекс и национален паметник на културата.

инфо: pochivka.blitz.bg

Вижте още:

Проклятие преследва атентаторите от „Света Неделя“

Никой не иска къщата от „Мълчанието на агнетата“

Най-зловещите къщи по света

В село Черни Вит погребват починалите в дворовете си

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.