Легендата за гробището Нес

На западното крайбрежие на езерото Уинипег се простира малка река, а от едната ѝ страна се намира едно малко гробище. То е скрито от множество блата и никога не е посещавано. Гробовете не са надписани. Къщата, която някога се е издигала на това място, вече не е нищо повече освен разрушена каменна основа. Синьо-белият знак, на който е изписано: Гробище Нес е придружен само от стар бял каменен ангел. Това е картинката, в която привидно активните жители на гробището през нощта се опитват да привлекат живите в блатистите дълбини.

Гробищният парк Нес е известен с това, че е изключително тихо и спокойно място. То се намира близо до брега на исландската река в Манитоба, Канада и е дом на стотици безименни гробове. Според местните гробището не бива да се посещава от живите, особено след като залезе слънцето.

През далечната 1875 г. Ривъртън и Джимли, Манитоба се превръщат в дом на масовото преселение на исландски заселници. Тези имигранти превръщат крайбрежието на езерото Уинипег в свой дом и започват своя нов живот в недокоснатата дива природа. С това активно преселение обаче, исландците изместват местните жители, които обитават тези земи от десетки хиляди години насам. Добавяйки и обида към цялостната картинка, исландците донасят със себе си и едра шарка, която в рамките на година опустошава местните племена. Докато гробищата на едрата шарка се простират около Джимли и Ривъртън, най-голямото създадено гробище тогава е Нес. Вече на мястото на много запълнени гробищни паркове, Нес бързо се пълни с жертви на едра шарка, а това което маркира гробовете са само дебели дървени дъски. Само за 5 години гробището вече е пълно и не може да приеме нови гости.

Мъртвите са почивали в мир дълги години, докато един ден по средата на гробището се заселва един мъж, наречен Магнъс Халгримсън. Той изравнява гробовете и премахва дървените дъски, които ги маркират. След това построява къща и понеже е смел (и най-вероятно глупав) кръщава своя дом „Нестрон“, което на исландски означава „Брегът на костите“. Може би е карма, това, че той умира в адски мъки през 1890 г. и вдовицата му отказва да живее в тази къща. От тогава насам там не живее никой, но основите остават.

Според специалисти, които изследват мястото с години, областта около Нес е много опасна. Гробището Нес в момента се намира на коронована земя и практически е отворено за всеки, който иска да го посети. Пътят до там обаче е осеян с много препятствия и едно 4х4 е най-добрият вариант, за да се стигне до него. И все пак, ако посетителите успеят да стигнат до гробището трябва да бъдат много внимателни, защото наоколо земята е блатиста.

Въпреки че хората, които са посещавали мястото, не са усещали нищо паранормално, местните хора могат да разкажат някои легенди. Една от тях гласи, че едно младо момче, което живеело във ферма близо до блатото на Нес чуло странен вик. Прибирайки се една вечер към дома си то чуло глас, който повтарял: „Няма ли да влезете… да влезете… да влезете? “. Разбира се, постъпвайки разумно, момчето бяга колкото се може по-бързо от мястото.

Има данни и за семейство, което живеело точно срещу Нес. Според тях доста често странни светлини са проблясвали от иначе изоставената от години ферма. Един доклад пък разказва за мъж, който приближавайки се към гробището Нес се е натъкнал на нещо необичайно. Няколко тъмни образа излизат от къщата и тръгват към него, но той мъдро се обръща и избягва.

Около крайбрежието на езерото Уинипег се случват още доста странни събития. Забелязват се ярки светлини, които се гмурват в небето близо до гробището и над езерото. Освен това доста често се появява жена, облечена в бяло, която се разхожда по брега и изчезва веднага, ако се приближите към нея.

Днес блатото малко по малко разрушава гробището Нес. С наводненията в онзи район водата нахлува в гробището и всяка година изплуват купища костни останки. Местната управа събира, това което е останало, и ги прехвърля в съседно гробище.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Гробището Еверест

Мистерия! Малка зелена ръка, стиснала монета, изровиха археолози в средновековно гробище в Унгария

Най-веселото гробище в света се намира в Румъния (СНИМКИ)

Прокоба тегне над сградата на Народното събрание – построена е върху старо турско гробище

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.