Легендата за прокълнатото индийско село, напуснато от жителите си

В района на Раджастхана в Индия има едно изоставено село. Някога това е било проспериращо място, чиито жители са брамини – социална група, която съществува във всички индийски държави и се счита за една от най-високите касти.

Селото се появява през 13-ти век, а в началото на 19-ти век всички негови жители едновременно изчезват.

Това, което е останало от някога процъфтяващото селище Кулдхара, се намира на двадесет километра югозападно от индийския град Джайсалмер. Бившето селое с обща площ 225 квадратни километра. Сградите му са съсредоточени около храма на богинята-майка.

Там е имало и градска стена – нейните останки и сега може да се видят в северната и южната част на селото. В източната част вече е изсъхнало коритото на малката река Качни, която най-вероятно е била основният източник на вода за местните жители. В селото е имало и малко езерце, което, както е описано в историческата книга от 1899 г., е разкопано от първия заселник на село Кулдхара. Той става брамин Кадхан от Пали, индустриален град в Индия.

Точно в изоставеното село, можете да видите 410 сгради, други 200 са в покрайнините на му. Но когато към 1890 г. от местните жители останали само 37 души, броят на населените къщи е намалял почти 4 пъти и сега те са около 117 сгради. Също така в селото има места за кремация и кладенци за добив на подземни води.

Жителите на Кулдхара били земеделци, занимаващи се със земеделие и керамика. И през цялото време те редовно плащали данъци. Но поради влошаването на климатичните условия, селското стопанство е намаляло. Според местните легенди, владетелят Салим Сингх се отличавал с прекомерна алчност. Той не позволил на жителите на селото да намалят данъка от щата Джайсалмер. След това селището започнало да намалява и в един момент жителите напуснали града.

Но има и друга легенда за причините за изчезването на населението. Вярно е, че тя е свързана и с името на същия владетел – Салем Сингх. Според тази легенда служителят се е влюбил в една от селянките и искал да се ожени за нея, без да обръща внимание на несъгласието на момичето. Заповядал на пазачите си да дойдат в селото и да я вземат със сила.

Селяните убедили пазачите да почакат до сутринта. И тъй като ръководителят на селищната общност бил бащата на самото момиче, той наредил на всички да се съберат и да напуснат селото през нощта. Хората проклинали Салим Сингх. След това по необясними причини никой друг не можел да се установи в селото.

Има и други версии за напускането на всички жители. Една от причините можела да бъде в пресъхването на реката и в резултат на това липсата на вода да накарала хората да се махнат. Друга причина изследователите намират в ​​земетресения, които се наблюдавали в тези части по същото време, когато населението изчезнало. Третата вероятна причина можела да бъде в разгръщането на войната в тези места. Нито една от всичките тези причини обаче не не била напълно доказана.

Жителите на близките градове и села са по-влюбени в историята на проклятието на Кулдхара.

Самата история започнала да привлича голям брой туристи в селото. И те дори поканили изследователи на паранормални явления, които съобщавали, че са виждали странни сенки, чували необясними звуци и усещали призраци. Затова на посетителите се разказвали всякакви истории за призраците, живеещи в селото.

инфо: pochivka.blitz.bg

Morkadis

Вижте още:

Прокълнатата картина на Ван Гог

Влияе ли името върху бъдещето на човека?

Българският Бермудски триъгълник

Легендата за прокълнатото имение Уинчестър

Признаци, че къщата е обитавана от дух

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.