Легендата за съкровищата на Вълчан Войвода

3За съкровището на легендарния Вълчан войвода, иманяри и до днес разказват, че е несметно и се крие в не една от пещерите на Странджа планина. Вълчан войвода е описван като герой и като майстор-обирач на хазни. Името му е било легенда. Бил е закрилник на народа, а неговото описание отговаряло на типичните черти за българските хайдути.

Според изследователите Вълчан войвода е реално съществуваща личност. Той притежавал всички достойнства на народните герои. Олицетворявал стремеж към свободата и силния дух.

Роден е в с. Паспалево, Лозенградско. Водил е дружина в Странджа, Витоша и Стара планина. Вълчан подпомагал и хайдутите на известния Стоян войвода, а четата му действала най-вече по маршрута Цариград – Виза – Силистра. Оттам обаче минавали и търговски кервани, богати османски чиновници и търговци. Четата му често слизала в района на Чорлу и нападала османските хазни и насилниците. Това прочуло Вълчан. Станал легендарен със закрилата си за бедните и изтезани българи. Раздавал пари на нямащите. Останалата част от парите си закопавал, за да може по-късно с тях да купува оръжие и да подготвя всенародно въстание.


В наши дни битуват много легенди за съкровището на Вълчан войвода. Една легенда разказва, че в югоизточния край на Сакар планина, в местността Дервиш тепе преди много, много години е имало голямо кале, под което минавало огромно подземие с тунели, които стигали чак до морето. Вътре имало несметни богатства, злато, сребро и скъпоценни камъни. Към пещерата има два входа, които са високо в скалите.

Според друго предание на запад от тополовградското село Устрем, където се намира известния хайдушки Устремски манастир Света Троица, през турско време оттам минавали турската хазна и турската поща. Хайдутите издебвали турците в местността Даркая, която била в непосредствена близост до манастира и ги обирали. Откраднатите злата криели в пещера на височина 200 метра в скалите. В същото това време обаче турците опожарили манастира. Вълчан войвода с помощта на Кара Кольо и Индже войвода съградили на същото място нов манастир.

Според П. Р. Славейков, Вълчан войвода е заловен от турците, по-точно от леденишкия спахия Ахаладолу, а след това съдбата му е неизвестна. Войвода на дружината става силната и красива българка Рада.

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

ЛЕГЕНДАТА ЗА ВРЪХ ТОДОРИНИ КУКЛИ

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу. Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

2 коментара
  1. RARAONA 8 години ago
  2. Halil 3 години ago

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.