Лоша карма – можем ли да я променим и как?

Думата карма има санскритски произход и означава действие, дело или деяние. Освен това тя се отнася и до духовния принцип за причината и следствието, според който намеренията и действията поради индивидуална причина оказват влияние (ефект) върху бъдещето на индивида.

Или с други думи – доброто намерение и добрата постъпка допринасят за добра карма, а лошото намерение и лошата постъпка – за лоша карма, която ще доведе и до страдание в бъдещето.

Хората, вярващи в прераждането, го свързват с кармата. Според тях тя не може да бъде избегната. Всички наши мисли, думи и действия са свързани с една обща верига от причини и следствия, което означава, че самите ние ще изпитаме последствията от тях. Но този последствия няма да настъпят веднага. Според някои схващания голяма част от ефектите на кармата не се появяват в този живот, а в някои от следващите.

Най-общо, кармата може да се дели на „добра“ и „лоша“. Добрата е тази карма, при която нашите мисли, думи и действия са били добри и съответно биваме възнаградени за това. Лошата е кармата, при която мислите, думите и действията ни не са били добри и съответно ще бъдем наказани заради това.

Ключовото тук е, че последствията не се проявяват веднага. Всичко, което сме мислили, казали и направили, се натрупва с години, десетилетия и дори животи и ни се връща, когато най-малко очакваме. Лошата карма може да се прояви като срещи (запознанства) с неприятни хора, които ще ни дръпнат назад, неблагоприянти ситуации, болести и всичко онова, което ще ни донесе болка, ще поведе живота ни в негативна посока.

Можем ли да променим лошата си карма?
Отговорът е Да! Едва ли съществува човек, който никога да не е помислим, казал или направил нещо лошо. Затова има различни начини за коригиране и промяна на лошата карма.

Най-широко разпространените методи са: медиация, духовна работа, контактуване с духовните ни водачи, търпение и отработване на уроците, които трябва да научим и стремеж към правилни действия.

Правилното хранене и редовните физически упражнения също ще ви помогнат да преодолеете лошата си карма. Можете да започнете да практикувате йога, цигун, дуоника, чаткалина, източни бойни изкуства, народни танци или да правите каквито и да е други упражнения, стига да ви носят мир и спокойствие.

Духовната практика има важна роля за премахване на лошата карма. В нея са включени най-различни аспекти – работата върху себе си, молитви, мантри, медитации, размишление, себепознание и т.н. Може да се използват различни видове терапии – звукотерапия, водотерапия, ароматерапия и др.

Важна част от духовната терапия е работата върху духовното ни познание, което включва изучаването на мъдрости и свещени писания, опити да променим мисленето си, примери за методите, които другите хора използват, за да премахнат лошата си карма, и най-важното – изграждане на умение за работа с натрупаните грешни убеждения, модели на поведение, схващания и т.н.

Важна роля за изчистването на кармата имат и добрите постъпки. Правете колкото можете повече добри постъпки, за да ви се върне добро някой ден!

инфо: sanovnik.bg

Вижте още:

Каква е кармата ви в любовта според асцендента

Петър Дънов за кармата за прераждането

Кармата или как да създадем своя живот

Единайсетте закона на Кармата

Ако тази статия Ви харесва, помогнете ни да я популяризираме чрез бутончетата за споделяне отдолу.

Благодарим Ви! 

Последвайте ни във Facebook

Оставете коментар

Писането на кирилица е силно препоръчително.

Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите и мненията, изказани в тях. Запазваме си правото да изтриваме коментари, които съдържат обидни или нецензурни изрази, които представляват явна или скрита реклама и които преценим за неподходящи по някаква друга причина.

Моля, обърнете внимание, че коментарите не са начин за връзка с нашия сайт. В случай, че искате да се свържете с нас, моля ползвайте за това секцията Контакти.